Han: Politički dijalog voditi u parlamentu
Johanes Han

Neće se sastati saq organizatorima protesta

Han: Politički dijalog voditi u parlamentu

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je danas da Crna Gora kao država ima jasnu perspektivu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), nakon članstva u NATO-u, ali da politički dijalog mora da se odvija u parlamentu, iako ponekad postoje razlozi da se izađe i na ulicu.

Han, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, sastao se danas sa premijerom ove zemlje Duškom Markovićem.

Dz5wPeXQAAQsNJ

Nakon sastanka, dvojica zvaničnika su na konferenciji za novinare govorili o napretku Crne Gore na putu ka EU, ali i o aktuelnim dnevno-političkim aktuelnostima u zemlji. 

„Crna Gora kao država ima jasnu perspektivu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), nakon članstva u NATO-u. Sljedeći korak je pristupanje u EU. Takođe, EU očekuje od budućih članica da se pridržavaju temelja Unije, poput demokratije i vladavine prava“, rekao je Han. 

2019022223507624841921307Web

On je poručio da bojkot parlamenta nije način iznošenja mišljenja i da politička debata mora da bude u parlamentu. 

“Parlament je forum gdje o svemu treba razgovarati. Obično se o tome ne razgovara na ulici. Ponekad postoje razlozi da se izađe na ulicu, ali forum je u parlamentu”, rekao je Han. 

Istakao je i da je vrijeme da Crna Gora intenzivira rad na donošenju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

“Ne može se stati na hapšenju kriminalaca već i nalogodavaca. Sve ovo pratimo budno”, rekao je Han. 

On je naveo da su ga kontaktirali organizatori protesta koji se svake subote organizuju u Podgorici, kako bi se sastali, ali je rekao da neće moći jer se vraća za Brisel i da će zamoliti šefa Delegacije EU u Podgorici Aiva Orava da to učini umjesto njega. 

Han, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori, gdje je juče učestvovao na Ministarskoj konferenciji o prelasku na čistu energiju država Zapadnog Balkana, sastao se i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 

On će se danas sastati i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Zoranom Pažinom, a imaće sastanak i sa predstavnicima opozicije u Crnoj Gori. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.