Održane  konsultacije o finansiranju projekata i programa NVO iz državnog budžeta
Sa konusltacija, foto:MJU

Održane konsultacije o finansiranju projekata i programa NVO iz državnog budžeta

Konsultacije „Finansiranje projekata i programa NVO iz državnog budžeta - Godina dana primjene novih zakonskih rješenja“, održane su danas u organizaciji Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) .

„Značajne normativne izmjene u dijelu finansiranja projekata i programa NVO iz državnog budžeta, u skladu sa Zakonom o nevladinim organizacijama,donijete su u junu 2017. godine i to po prvi put propisivanjem procenta sredstava koja se izdvajaju iz tekućeg državnog budžeta za pomenute namjene. Dvije godine programiranja su završene i sada paralelno pratimo realizaciju Odluke o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018. godini i Odluke za 2019. godinu, istakla je u uvodnom dijelu v.d. generalna direktorica za dobru javnu upravu i djelovanje NVO, Marija Hajduković.

„Raspisano je 30 javnih konkursa u 2018. godini i ukupno je opredijeljeno preko tri i po miliona (3.689.344,91) eura za projekte i programe u 18 oblasti od javnog interesa. Od toga je raspodijeljeno preko tri miliona i 200 hiljada eura (ukupno 3.292.379,27) za 245 projekata. U 2018. godini, Ministarstvo javne uprave je uspješno realizovalo javni konkurs za raspodjelu sredstava za kofinasniranje projekata i programa NVO podržanih iz fondova Evropske unije. Ministarstvo kofinansira iznos od 100% traženih sredstava i raspodijeljena su sva raspoloživa sredstva u iznosu od preko 850 hiljada eura (852.273,04 eura).", kaže se u saopštenju.

 Ona je kazala da je potpisano 50 ugovora za kofinansiranje 48 EU projekata i programa, te da je jedan od tih ugovora i ugovor o kofinansiranju upravo projekta Resursnog centra, što predstavlja i formalizovan vid međusektorskog partnerstva u oblasti razvoja civilnog društva.

Ministarstvo javne uprave je i saradnik na ovom projektu učešćem u radu Savjetodavnog odbora, kazala je Hajduković.

Cilj konsultacija je da svi zainteresovani akteri procesa finansiranja projekata NVO iz državnog budžeta razmotre dosadašnju primjenu zakonskih rješenja koja su na snazi od 2018. godine, evidentiraju dobre strane i nedostaci novog sistema finansiranja, te obezbijede konkretni predlozi za unapređenje.

Na konsultacijama su učestvovali predstavnici NVO, članovi/ce komisija za raspodjelu sredstava, evaluatori, predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, članovi Savjeta za saradnju organa državne uprave i NVO i donatori.

Konsultacije su jedna od aktivnosti projekta Resursni centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori koji Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) sprovodi u partnerstvu sa NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Nada iz Herceg Novog, Novi horizont iz Ulcinja i Bjelopoljskog demokratskog centra. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.