Crna Gora ostvarila progres, neophodno zaštititi izuzetne univerzalne vrijednosti, ali i obezbijediti održivi razvoj
Bogdanović i Azule

Bogdanović - Azule

Crna Gora ostvarila progres, neophodno zaštititi izuzetne univerzalne vrijednosti, ali i obezbijediti održivi razvoj

Ministar kulture i predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO Aleksandar Bogdanović posjetio je sjedište Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i razgovarao sa Odri Azule, generalnom direktorkom UNESCO.

Sastanak je bio posvećen stanju u područjima koja je Crna Gora do sada upisala na UNESCO listu, ali i novim nominacijama, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je istakao posebno zadovoljstvo što Crna Gora u ovom trenutku ima četiri upisa na UNESCO Listi svjetske baštine, od čega dva samostalna - Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor i dvije multinacionalne nominacije - Stećci - srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka, što, kako je istakao, svjedoči o bogatstvu prirodne i kulturne bastine Crne Gore.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena stanju Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

 Bogdanović je upoznao direktorku Azule sa svim aktivnostima koje je Crna Gora preduzela kako bi, u saradnji sa međunarodnim ekspertima u ovoj oblasti sačuvala izuzetne univerzalne vrijednosti područja.

"Usvajanjem Akcionog plana za dostizanje zahtjeva Komiteta iz Istanbula 2016. godine, Vlada Crne Gore je iskazala svoju spremnost da se posvećeno bavi rješavanjem ovog pitanja i pozicionirala ga visoko na listi svojih prioriteta. Zato sam uvjeren da ćemo uz podršku UNESCO sačuvati Kotor na UNESCO Listi svjetske bastine" istakao je ministar Bogdanović.

Direktorka Azule je iskazala zadovoljstvo povodom svih napora koje država čini i istakla da UNESCO sa posebnom pažnjom prati aktivnosti svih zainteresovanih strana na Području, zaključivši da je progres evidentan i da se očekuje od Crne Gore da nastavi da djeluje u pravcu ispunjavanja UNESCO zahtjeva.

"Kako se ove godine obilježava 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu razgovarano je o aktivnostima koje država planira ovim povodom, ali i o prijedlozima i mogućnostima za uključenje UNESCO u proslavu ovog značajnog jubileja. Tim povodom, ministar Bogdanović je pozvao direktorku Azule da tokom ove godine posjeti Crnu Goru", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović i direktorka Azule razgovarali su i o stanju u Nacionalnom parku Durmitor i neophodnosti dosljedne implementacije preporuka iz Izvještaja UNESCO savjetodavne misije, koji iščekujemo.

"Sagovornici su se saglasili da je u svim zaštićenim područjima neophodno zaštititi UNESCO vrijednosti, ali istovremeno i obezbijediti njihov održivi razvoj, što je moguće samo uz dobru koordinaciju svih partnera u procesu", saopšteno je.

Bilo je riječi i o novim nominacijama, transnacionalnoj nominaciji bukovih šuma, kroz lokalitet Biogradska gora i nominaciji nematerijalnog dobra Bokeljska mornarica na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

"Imajući u vidu da je nominacioni dosije Bokeljske mornarice zadovoljio sve tehničke kriterijume za upis, sa nestrpljenjem iščekujemo odluku Komiteta o upisu prvog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore na Listu" naveo je Bogdanović.

Sastanku su pored ministra Bogdanovića prisustvovali i ambasadorka Crne Gore u Republici Francuskoj i stalna predstavnica pri UNESCO Dragica Ponorac, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.