Bolna odluka:  Airbus obustavlja proizvodnju najvećeg putničkog aviona
Poslednja isporuka 2021.godine

Bolna odluka: Airbus obustavlja proizvodnju najvećeg putničkog aviona

Evropski "Airbus" obustavlja proizvodnju najvećeg putničkog aviona u svijetu "A380", jer nema dovoljne potražnje.

Iz "Airbusa" su naveli da će posljednja isporuka ovog aviona biti 2021. godine. Istakli su i da će ovom odlukom biti pogođeno oko 3.500 radnih mjesta. 

Izvršni direktor "Airbusa" Tom Enders izjavio je da je odluka o prekidu proizvodnje "bolna", kako za njih tako i na globalnom nivou.  

Iz kompanije su naveli i da je najveći klijent za kupovinu najvećeg aviona na svijetu "Emirates Airlines" umanjio narudžbu sa 162 na 123 aviona.

S Emiratesom je potpisan novi ugovor vrijednosti 21,4 milijarde dolara koji umjesto modela "A380" podrazumijeva narudžbu 70 manjih aviona tipa A330-900s i A350-900s. 

Airbus je kapaciteta više od 800 putnika. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.