Monitoring reforme javne uprave može biti primjer drugim institucijama
Sa sastanka

Redovni dijalog između EK i Vlade Crne Gore u oblasti reforme javne uprave

Monitoring reforme javne uprave može biti primjer drugim institucijama

Nastavak (Follow-up) šestog sastanka Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) formirane između Evropske komisije i Crne Gore održan je u Podgorici. Sastanak predstavlja redovni dijalog izmedju predstavnika EK i ključnih institucija uključenih u proces reforme javne uprave.

Sastanak su otvorili Goran Jovetić, državni sekretar Ministarstva javne uprave i Barbara Jesus-Gimeno, zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za proširenje.

Na sastanku se razmatrao status realizacije operativnih zaključaka usvojenih na godišnjem sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave održane u septembru 2018. godine, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Državni sekretar Jovetić je kazao da su državni organi i organi državne uprave u prethodnom periodu ozbiljno pristupili realizaciji zacrtanih ciljeva i aktivnosti u skladu sa strateškim dokumentima, te da su gotovo svi zaključci sa prethodnog sastanka realizovani ili je u toku njihova realizacija.

Uz ocjenu da se zaključci realizuju planiranom dinamikom, na sastanku je ukazano na važnu ulogu Ministarstva javne uprave u koordinaciji procesa reforme javne uprave. Konstatovani  su i pozivitni primjeri realizacije projekata iz oblasti tehničke podrške u okviru sektorske budžetske podrške  i  projekata realizovanih u okiru IPA programa.

"Na sastanku je pohvaljen monitoring reforme javne uprave, koji može biti primjer drugim institucijama, a koji vrši Ministarstvo javne uprave.

Zaključeno da je Crna Gora uspostavila dobar mehanizam ostvarivanja indikatora u cilju isplate preostalih sredstava iz sektorske budžetske podrške", saopšteno je.

Takođe ostvareni su pomaci u koordinaciji politika i strateškom planiranju, u segmentu ćutanja administracija, organizacije obuka, kao i pojedinih segmenata Programa upravljanja javnim finansijama.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je, “Follow up” sastanak novi regionalni format daljeg političkog dijaloga između predstanika EK i crnogorskih institucija koje su zadužene za proces reforme javne uprave.

"Predmet sastanka je razmatranje ostvarenih rezultata u sprovođenju reforme javne uprave i planiranih aktivnosti sa fokusom na sprovođenje procesa optimizacije zaposlenih u javnom sektoru, unapređenje službeničkog sistema, pitanja ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, otvorenosti i transparetnosti podatka, pitanja razvoja i koordinacije javnih poltika, te upravljanje javnim finansijama i dr.

Posebna grupa za javnu upravu je formirana u cilju unapređenja postojeće strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i fokus njenog djelovanja je reforma javne uprave Crne Gore. Rad Radne grupe je usmjeren na praćenje napretka u oblastima definisanim strateškim dokumentima, kao što su Strategija reforme javne uprave 2016-2020. i Program upravljanja javnim finansijama i drugim dokumentima", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.