Darmanović u Berlinu: Stabilan Zapadni Balkan znači snažniju Evropu
Foto: MVP

Darmanović u Berlinu: Stabilan Zapadni Balkan znači snažniju Evropu

Drugog dana posjete Saveznoj Republici Njemačkoj ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović je u Institutu Aspen u Berlinu govorio na temu evroatlantske integracije Crne Gore.

"Prošla godina je za Zapadni Balkan bila veoma uspješna u pogledu integracije u evropske i evroatlantske strukture" ocijenio je ministar, istakavši da jedino stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan doprinosi održivosti razvojne i bezbjednosne arhitekture Evrope", kazao je Darmanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su naveli da je ukazao na potrebu i važnost snažnog prisustva Evropske unije i Alijanse u regionu, kao ključnih pokretača reformskih procesa uz ocjenu da usvajajući NATO i EU standarde, osim što se jača bezbjednost, stabilnost, principi demokratije i vladavine prava, istovremeno se podstiče ekonomski i opšti društveni razvoj u našim državama.

Darmanović je danas imao i veoma sadržajne razgovore u Bundestagu, gdje je, u odvojenim susretima, razgovarao sa predsjednikom Odbora za pitanja EU Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Norbertom Retgenom, kao i članovima Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu.

U razgovorima je iskazan interes za nastavak saradnje sa Bundestagom, naročito u kontekstu aktuelnog momenta procesa evropske integracije u kojem se nalazi Crna Gora.

Ministar je, takođe, ukazao na punu posvećenost reformama u ključnim oblastima, izrazivši zadovoljstvo saradnjom koju u tom pravcu ostvarujemo sa zvaničnim Berlinom.

U susretima u Bundestagu šef crnogorske diplomatije je ohrabrio i dalje intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.