Stoltenberg: Veoma ohrabrujuće da imamo članice kao što je Crna Gora
Jens Stoltenberg , foto: EPA

Proširenje NATO-a na zemlje Zapadnog Balkana ojačalo Alijansu

Stoltenberg: Veoma ohrabrujuće da imamo članice kao što je Crna Gora

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je proširenje NATO-a na zemlje Zapadnog Balkana ojačalo Alijansu, pomoglo stabilizaciji i osnažilo zemlje regije koje su se pridružie Sjevernoatlantskom savezu.

Stoltenberg je pred sastanak ministra odbrane članica NATO-a na kojem će prvi put učestvovati predstavnik Makedonije, kao buduće članice Alijanse, podsjetio na vojne konflikte i zločine koji su se krajem devedesetih godina prošlog vijeka dešavale na teritoriji Zapadnog Balkana.

"NATO je odigrao ključnu ulogu u rješavanju tih konflikata, u zaustavljanju ratova i stabilizaciji. Još postoje mnogi izazovi i problemi, ali je veoma ohrabrujuće da imamo članice kao što su Hrvatska, Albanija, Crna Gore i buduća Sjeverna Makedonija”, poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će ministri odbrane članica alijanse na dvodnevnom sastanku, koji počinje sjutra, razmotriti nivo podrške Kosovskim snagama bezbjednosti (KSB), posle promjene njihovog mandata.

Neke članice smatraju da bi one trebalo da budu transformisane u vojsku, dok su druge razočarane kosovskim taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i misle da KSB moraju poštovati obaveze preuzete Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu NATO.

Stoltenberg je ocijenio da je Kfor tokom dvije decenije značajno doprinio stabilnosti na Zapadnom Balkanu, štiteći sve stanovnike Kosova i konstatovao da se "tu ništa ne mijenja".

Izvor: Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.