Krivične prijave protiv deset crnogorskih ljekara!
ilustracija

Radili na kruzerima, a kolege im završavale izještaje za plaćeno odsustvo

Krivične prijave protiv deset crnogorskih ljekara!

Službenici Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su nadležnom tužiocu podnijeli dvije krivične prijave protiv deset lica - ljekara, od koji je osam osumnjičeno za krivično djelo falsifikovanje službene isprave dok su dva lica osumnjičena za krivično djelo podstrekavanje.

Službenici Odsjeka su državnom tužiocu u ODT u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv T.B. (40), S.N. (72), Z.D. (60), D.B. (48), Z.V. (56), sva lica iz Podgorice i M.J. (56) iz Nikšića, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje službene isprave i protiv Z.Lj.V. (56) iz Podgorice zbog sumnje da je počinila krivično djelo podstrekavanje.

Sva osumnjičena lica su doktori zaposleni u medicinskim ustanovama na teritoriji Crne Gore.

"Naime,  T.B, S.N, Z.D, D.B, Z.V. i M.J. su, sumnja se, kao službena lica sačinili isprave odnosno izvještaje ljekara specijalista u periodu 2015 – 2016. godina, na način što su unosili u izvještaje o Z.Lj.V. neistinite podatke i ovjeravali ih službenim pečatom, odnosno svojim faksimilom i svojeručnim potpisom, na ime osumnjičene Z.Lj.V. koja je takođe doktor, iako su znali da osumnjičena boravi van Crne Gore", navodi se u saopštenju policije.

Osumnjičeni su ove specijalističke izvještaje, sumnja se, sačinjavali bez prisustva i uz podstrekavanje Z.Lj.V. a sve kako bi ona ostvarila pravo na plaćeno odsustvo po osnovu privremene spriječenosti za rad, a u cilju sticanja koristi za sebe "jer su specijalistički izvještaji pokrivali njena lična primanja u zdravstvenoj instituciji u Crnoj Gori u periodu dok je ona bila radno angažovana na kruzerima „MSC Simfonia” i „MSC Orchestra”".

"Z.Lj.V. je, kako se sumnja, produžavana privremena sprječenost za rad na osnovu falsifikovanih specijalističkih izvještaja koji su prilagani komisiji Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore koja je odobravala bolovanje i na osnovu izvještaja komisije kasnije su podizane doznake o privremenoj spriječenosti za rad koje su prosljeđivane obračunskoj službi  zdravstvene ustanove u kojoj je bila zaposlena radi isplate zarada", pojašnjavaju iz policije.

Nadalje, krivična prijava je podnijeta i protiv R.M. (38) iz Podgorice i M.C. (49) iz Podgorice zbog sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje službene isprave i protiv P.B. (53) iz Podgorice zbog sumnje da je počinio krivično djelo podstrekavanje.

Sva tri osumnjičena lica su doktori koji su radno angažovani u medicinskim ustanovama u Crnoj Gori.

"R.M. i M.C. su, kao službena lica – doktori, sačinili isprave odnosno izvještaje ljekara specijalista u periodu 2015 – 2017. godina, unoseći u izvještaje neistinite podatke koje su ovjerili službenim pečatom odnosno svojim faksimilom i svojeručnim potpisom na ime osumnjičenog za podstrekavanje P.B. iako su oni znali da on boravi van Crne Gore. R.M. i M.C. su ove izvještaje, sumnja se, sačinjavali bez prisustva P.B. uz njegovo podstrekavanje a sve u cilju da bi ostvario pravo na plaćeno odsustvo po osnovu privremene spriječenosti za rad, u cilju sticanja koristi za sebe jer su specijalistički izvještaji pokrivali njegova lična primanja u zdravstvenoj ustanovi u periodu dok je on bio radno angažovan na kruzerima „EX MSC Armonia”, „EX MSC Splendida” i „EX MSC Poesia”", saopšteno je iz Uprave policije.

P.B. je, sumnja se, na osnovu falsifikovanih specijalističkih izvještaja, koje je prilagao Komisiji Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, ostvarivao pravo na bolovanje i na osnovu izvještaja Fonda podizao doznake o privremenoj spriječenosti za rad koje su prosleđivane obračunskoj službi  zdravstvene ustanove radi isplate zarada za period 2015 – 2017. godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.