Beba ostavljena na seoskom putu dobila ime Srećko, svi hoće da je usvoje
ilustracija

Korpu prekrivenu snijegom spazila mještanka

Beba ostavljena na seoskom putu dobila ime Srećko, svi hoće da je usvoje

Na lokalnom putu u selu Crljenac, okolina Poažarevca u Srbiji, u petak je pronađena beba muškog pola.

Pletenu korpu na sokaku, prekrivenu snijegom, spazila je mještanka Crljenca Biljana Topalović.

"Moja komšinica, ispred čije kapije se našla korpa, povukla je prstom, pogledala i rekla: jeste beba. I onda smo se svi sagli i vidjeli male nogice kako mrdaju", priča Biljana za RTS.

Beba je bila neokupana, umotana u plavi peškirić, kaže Biljanina komšinica Dragana Atanasković. "Peškir je bio mokar, a pupak neobrađen",rekla je Dragana.

Bebu su odnijele u Biljaninu kuću i utoplile je. Ubrzo je stigla policija i ljekari iz lokalnog doma zdravlja koji su je okupali, zbrinuli i prevezli u požarevačku bolnicu.

"Mi smo obavijestili sve nadležne institucije, tako da ćemo sprovesti postupak za dalje rješavanje bebinog statusa. Dečkić, ovdje smo ga od milošte prozvali Srećko, dobrog je stanja i ostaće dokle god je potrebno", istakao je direktor Opšte bolnice Požarevac dr Danko Nikolić.

Brigu o Srećku preuzeo je Centar za socijalni rad iz Malog Crnića.

"Procjenjivaćemo pa ćemo videti da li će beba ostati na odeljenju pedijatrije u Požarevcu do okončanja postupka usvojenja ili ćemo dete eventualno smestiti u neku od hraniteljskih porodica", ukazuje Dijana Mirković, direktorka Centra za socijalni rad Malo Crniće.

Mještani Crljenca pretpostavljaju da Srećkova majka, koja ga je ostavila u snijegu, nije iz njihovog sela.

"Meni je drago što sam spasla jedan nov život", kaže Biljana Topalović.

Srećka po izlasku iz bolnice čeka novi dom. A njegove roditelje, za kojima policija traga, najvjerovatnije krivična prijava zbog zanemarivanja djeteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.