Zašto flamingosi stalno stoje na jednoj nozi?
Foto: Ilustracija

Zašto flamingosi stalno stoje na jednoj nozi?

Osim što su poznati po ružičastoj boji svog perja, flamingosi su poznati i po tome što gotovo uvijek stoje na jednoj nozi.

Neki naučnici tvrde da na taj način čuvaju toplotu tijela - jednom nogom u vodi gube mnogo manje tjelesne toplote, nego kada bi u vodi stajali sa obije noge. 

Međutim, 2017. godine naučnici Lena Ting i Jang-Hui Čang su, proučavajući dvadesetak flamingosa, otkrili jedno mnogo vjerovatnije objašnjenje. 

15040969245c4dc151b4819295751667w640

Foto: Thinkstock

Ove ptice uopšte ne moraju da koriste mišiće da bi stajale na jednom ekstremitetu - samo se, na neki način, "zaključaju" i stoje. 

Međutim, kad stoje na dvije noge kod flamingosa se može očitati mišićna aktivnost, što znači da je njima zapravo lakše da stoje na samoj jednoj nozi. 

Tako da je odgovor na pitanje zašto flamingosi stoje na jednoj nozi mnogo logičniji - zbog toga što im je tako lakše. 

Naučnici su ovo stanje nazivali pasivnim gravitacionim mehanizmom stajanja.

BUZZFEED, INDEX

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.