Više od 22.000
Foto: Tanjug /AP

Održavaju se 11. sedmicu zaredom

Više od 22.000 "žutih prsluka" danas bilo na francuskim ulicama

Stotine "žutih prsluka" i danas je izašlo na ulice Francuske izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo vlastima predsjednika Emanuela Makrona.

Protesti "žutih prsluka" održavaju se 11. sedmicu zaredom širom Francuske. Danas su poduzete opsežne sigurnosne mjere, javlja Anadolija.

Stotine demonstranata okupilo se u ulici Šansželize i šetali su do trga Bastile. Uzvikivali su i slogane protiv vlade. Tokom šetnje nije bilo napetosti ali je došlo do nereda nakon dolaska na trg. 

Policija je intervenisala na demonstrante koji su na njih bacali kamenje i flaše. Demonstranti su zapalili i barikade na trgu. 

Druga grupa demonstranata marširala je do centra francuske prijestolnice. Još jedan dio demonstranata okupio se na trgu Republike. 

U francuskom gradu Evreuksu, tokom protesta, zapaljeno je nekoliko automobila. Privedene su dvije osobe. 

Do napetosti između demonstranata i policije došlo je u Toulousu i Nantesu. Protesti "žutih prsluka" održani su i ispred Evropskog parlamenta u Strazburgu. 

Širom zemlje okupile su se 22.000 demonstranata, a samo u Parizu 2.500. Danas je širom Francuske bilo raspoređeno 80.000 policajaca. U Parizu su preduzete opsežne sigurnosne mjere.

Samo u Parizu je danas bilo mobilisano 7.000 policajaca.

Franck Guegen (66) rekao je da "rade ali nemaju novca". 

Dvadesetogodišnja Viktorija poručila je da bi Makron i Vlada trebali da podnesu ostavku. 

Protesti "žutih prsluka" održavaju se 11. sedmicu zaredom širom Francuske. Više protesta planirano je danas u Parizu i drugim francuskim gradovima.

Planirano je da današnji protest počne na Šansželizeu, mjestu nereda na ranijim protestima. Međutim, neke grupe planiraju da održe proteste večeras na Place de la Republique u istočnom Parizu.

Na ulicama Francuske bilo je raspoređeno oko 80.000 policajaca.

Protesti su počeli zbog povišenja poreza na gorivo, ali su prerasli u veliko nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije u zemlji. Demonstranti zahtijevaju korjenite ekonomske i političke reforme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.