Odbor EP usvojio rezoluciju Borzan:  Za veća prava žena u državama Z.Balkana

Odbor EP usvojio rezoluciju Borzan: Za veća prava žena u državama Z.Balkana

Tijesnom većinom na glasanju u Odboru za ravnopravnost polova Evropskog parlamenta (EP) usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu čija je glavna autorka izvjestiteljka EP-a za prava žena na Zapadnom Balkanu, hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

„Ova Rezolucija mi je izuzetno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Evropskog parlamenta i izuzetno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena“, kazala je Biljana Borzan. 

Rezolucija je prvi dokument nakon  pet godina u kojem EP izražava svoje preporuke za veća prava žena u državama iz regiona, navodi se u saopštenju iz kabineta zastupnice Borzan. 

„Najviše sam se koncentrisala na zaštitu žena od nasilja. Nažalost, nasilje je gorući problem u regionu. Nedovoljno je sigurnih kuća, imamo nekvalifikovane djelatnike za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, primjere neprijavljivanja slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga ugrožava žene u svim poljima života. To je izuzetno veliki problem u regionu, a povezan je naravno i sa podpredstvaljenošću žena u ekonomskom i političkom životu“, kaže Borzan.

Navodi se da se Borzan u rezoluciji osvrnula na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su, kako je rekla, žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj situaciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima porodice.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.