Sve institucije angažovane na reformama u oblasti vladavine prava
U Podgorici boravi Ekspertska misija Evropske komisije

Sve institucije angažovane na reformama u oblasti vladavine prava

Sve državne institucije su angažovane na ispunjenju reformi u svim oblastima, prvenstveno u vladavini prava, kako bi Crna Gora uskoro mogla dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24, poručila je članica pregovaračke grupe za ta dva poglavlja, Marijana Laković.

U Podgorici boravi Ekspertska misija Evropske komisije na temu izvršenja sudskih presuda u građanskim i privrednim stvarima, koja će, na osnovu analize zakonskih odredbi i institucionalnog okvira, kao i niza konkretnih slučajeva izvršenja sudskih odluka u građanskoj i privrednoj materiji, procijeniti sposobnosti Crne Gore za efikasno izvršenje sudskih odluka u tim predmetima.

Tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva pravde i Kancelarije za evropske integracije, Laković je podsjetila da se Crna Gora trenutno nalazi u finalnoj fazi ispunjenja privremenih mjerila zadatih u poglavljima 23 i 24, navodeći da očekuje da će Evropska komisija uskoro konstatovati njihovo ispunjenje, kako bi se prešlo u novu fazu pregovora i dobijanje završnih mjerila za ta poglavlja.

„Crna Gora je posvećena realizaciji vanjsko-političkog cilja – članstva u EU, a u tom pogledu sve državne institucije u punom kapacitetu su angažovane na planu reformskih aktivnosti u oblastima od značaja, u prvom redu u oblasti vladavine prava, koja je, shodno novom pristupu pregovorima EU, prepoznata kao srž pregovaračkog procesa“, navela je Laković.

fotoMisija1

Ukazala je na izuzetan značaj ove misije imajući u vidu da je ona posvećena realizaciji tri privremena mjerila u poglavlju 23. u čijem je fokusu unapređenje efikasnosti, kvaliteta i odgovornosti sistema izvršenja.

Članica misije, Maja Grubišin, istakla je zadovoljstvo što su preporuke eksperata od prije dvije godine bile korisne, a izvještaj razumljiv, kao i što su napravljeni pomaci i sprovedene zahtjevne reforme. Zadatak misije je, dodala je, ne samo da pohvali preduzete korake, već da ukaže na nedostatke i pruži smjernice za dalji rad.

Eksperti će se tokom boravka u Crnoj Gori sastati sa predstavnicima crnogorskih pravosudnih organa, organa državne uprave, privatnog i bankarskog sektora, kao i predstavnicima nevladinih organizacija. Ovo je druga ekspertska misija čiji je fokus izvršenje (građanskih i privrednih) sudskih odluka i ima za cilj procjenu efikasnosti, kvaliteta i odgovornosti sistema izvršenja, koji je uveden 2014.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.