Pušenje nargile opasnije od cigareta
Foto: Ilustracija

Najčešće nargilu puše mladi od 18 do 24 godine

Pušenje nargile opasnije od cigareta

Pušenje nargile je sve popularnije. Međutim, mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta.

Pušenje nargile opasnije je po zdravlje od cigareta, jer u prosjeku traje od 30 minuta do sat vremena, za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, pokazuju istraživanja. 

Pušenje cigareta u svijetu je dostiglo najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Naučnici su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije, piše "Zdravlje 24 sata" (Health24). 

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u poslednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Sjevernoj Americi. 

"Kada sam započeo ovo istraživanje prije 20 godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem. Sa Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima", rekao je dr Vasim Maziak, profesor i šef Odjeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Miamiju. 

Prema procjenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 2,6 miliona odraslih u SAD, ili jedan odsto ukupnog stanovništva, intenzivno je pušilo nargilu u 2017. godini, dvostruko više u odnosu na prije nekoliko godina. 

Najčešće nargilu puše mladi od 18 do 24 godine, ali i djeca. 

Za razliku od duvana u cigaretama, duvan za nargile može imati različite ukuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duvan proizvodi aromatični dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duvanskog. 

Iako se još sprovode istraživanja o uticaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno. 

"Pušenje nargile je vjerovatno opasno barem koliko i pušenje cigareta. Kada je riječ o određenim kancerogenim materijama i toksikantima, nargila je dosta opasnija od njih", rekao je Maziak. 

Pušenjem nargile u tijelo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina u odnosu na cigarete, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.