Rada u novom ruhu: Bjelopoljska voda od februara na tržištu
Fabrika u potpuno novom ruhu

Voda iza koje stoji kvalitet

Rada u novom ruhu: Bjelopoljska voda od februara na tržištu

Bjelopoljska mineralna voda "Rada" biće dostupna potrošačima početkom februara. Nakon što je potpuno rekonstruisana fabrika, instalirane su dvije najsavremenije linije za punjenje PET i staklene ambalaže. Testiranje će biti završeno u januaru i već sledećeg mjeseca Crnogorci će moći da kupuju domaću mineralnu, gaziranu vodu, kazao je za Kodex Boris Rašković, jedan od osnivača preduzeća Water Group.

Otvaranje fabrike vode "Rada" je prvobitno bilo planirano u decembru mjesecu. Rašković objašnjava da je cjelokupan projekat dosta složen i zahtjevan, te da su se susreli sa nekim problemima koje su morali trajno riješiti na kvalitetan način. Kompletna oprema je dopremljena i u fazi je testiranja.

"Prvobitni objekat je potpuno rekonstruisan i instalirane su dvije nove, najsavremenije  linije za punjenje PET i staklene ambalaže. Ovo je uslovilo pomjeranje roka za plasiranje Rade na tržište za početak februara. U toku je testiranje svih instaliranih sistema i do kraja januara se očekuje završetak testiranja cijele proizvodnje tako da ćemo potrošačima ubrzo omogućiti ponovnu dostupnost ovog provjerenog brenda", rekao je Rašković je za Kodex.

Rekonstrukcija ruinirane fabrike iziskivala je mnogo truda a problemi su bili brojni. Proizvodnja vode ne prašta greške, čega su u ovom preduzeće itekako svjesni te se vodilo računa o svakom detalju.

"Imajući u vidu završenu potpunu rekonstrukciju izvora, cjevovoda, okruženja fabrike i postojećeg objekta, koji su bili ruinirani i u izuzetno lošem stanju, svakodnevno smo nailazili na poteškoće. Vodili smo računa da za svaki problem damo kvalitetan, moderan i dugoročno održiv odgovor, jer sve što se kasnije ispravlja ne samo da košta mnogo više već pravi velike probleme u kontinuiranoj linijskoj proizvodnji kakva je flaširanje vode", pojašnjava Rašković.

Dvije proizvodne linije su napravljene po najsavremenijim tehnološkim standardima a kapaciteti obje linije su oko 15000 L/h.

"Predviđeno je punjenje “Rade” u PET ambalaži u pakovanjima od 1,5L i 0,5L, a u staklenoj ambalaži “Rada” će potrošačima biti dostupna u pakovanjima od 0,75L i 0,25L", navodi Rašković.

201901181846461

Rada ponovo radi

Naglašava da je u narednom periodu prioritet plasman “Rade” na domaće  tržište i vraćanje povjerenja kupaca u  gaziranu vodu koja je nekada i regionalno bila prepoznata. U planu je, potvrdio je, i proširenje palete proizvoda, odnosno, proizvodnja sokova.

"Prilikom instaliranja opreme vođeno je računa o dugoročnom razvoju fabrike tako da je veći dio opreme za punjenje sokova obezbijeđen i instaliran u fabrici. Brzina razvoja proizvodnje sokova će zavisiti od uspjeha našeg tima da prvo pozicionira "Radu" i vrati joj mjesto koje joj pripada. Uspjeh koji smo postigli sa SUZA izvorskom vodom uliva optimizam da ćemo to brzo postići", uvjeren je suvlasnik Water Group.

Otvaranje fabrike, nekadašnjeg bjelopoljskog giganta, otvorilo je i dvadeset novih radnih mjesta različite profilacije.Prilika za zaposlenje će podrazumijeva se biti i dalje.

"Od toga je 18 radnih mjesta na sjeveru, jedno radno mjesto u Podgorici i jedno na primorju. U planu je da se u sledećoj godini primi još tri do pet zaposlenih u zavisnosti od tržišnog učešća koje ostvarimo. U samoj proizvodnji je još od novembra zaposleno 15 radnika, od čega je 5 starih radnika, koji su svoj radni vijek i započeli u "Radi", tako da će ponovnim angažovanjem imati priliku da svojim iskustvom doprinesu "Radi" u novom ruhu. U toku je primanje zaposlenih u sektoru logistike i prodaje u našoj kompaniji što će se okončati do kraja januara.", rekao je Rašković za naš portal.

Jedina prirodna mineralna, gazirana voda u Crnoj Gori  koja se puni sa mineralnog izvora

U prvoj godini je prioritet osvajanje crnogorskog tržišta.

"Tek kada budemo lider kući možemo računati na plasman u region. Ovdje je riječ o potpuno novom postavljanju fabrike što podrazumijeva obuku kadrova, uhodavanje procesa u proizvodnji, logistici i prodaji. Dakle svi segmenti moraju sada da se uigraju i dokažu da mogu da odgovore i kvalitetom i cijenom na konkurentne proizvode koje plasiraju veliki regionalni igrači u Crnu Goru", istakao je Rašković.

Prednost u startu su proizvodni kapaciteti nove fabrike koji su mnogo veći od očekivane potrebe domaćeg tržišta.

"Nema bojazni da nećemo moći odgovoriti na zahtjeve tržišta. Prva godina će naravno biti najteža, samim tim što je na tržištu zastupljena uvozna voda ali nakon prve godine imaćemo jasniju sliku tržišta na osnovu koje ćemo praviti nove planove koji su već sada optimistični", ističe on.

Veliki izazov je vratiti poverenje kupaca koji godinama kupuju vodu iz uvoza. Bjelopoljska kisjela voda je ipak decenijama bila prepoznata po kvalitetu.

""Rada" je brend koji govori sam za sebe, voda iza koje stoji kvalitet već dugi niz godina i koja se  isključivo svojim kvalitetom nametnula potrošačima ne samo u Crnoj Gori, nego i šire. "Rada" je jedina prirodna mineralna, gazirana voda u Crnoj Gori  koja se puni sa mineralnog izvora, koje ima svoje karakteristične specifičnosti, a koje su prepoznate prije više desetina godina kao veliki prirodni potencijal, a prije 35 godina i oživjele u brendu Rade", zaključio je za Kodex suvlasnik Water Group Boris Rašković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.