Smolović: Završetkom kapitalnih projekata Bjelasica i Đalovića pećina Bijelo Polje postaće ozbiljan turistički centar
Foto: Opština BP

Peta sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje

Smolović: Završetkom kapitalnih projekata Bjelasica i Đalovića pećina Bijelo Polje postaće ozbiljan turistički centar

Danas je održana peta sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje sa jednom tačkom dnevnog reda odbornička pitanja i odgovori.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović odgovarajući na odborničko pitanje Miloša Vajića je istakao  da je realizacija višegodišnjeg kapitalnog projekta  Ski centar “Cmiljača”, planirano da bude završena do 2022. godine, vrijednost investicije je  23 miliona eura.

"Ovaj projekat realizuje se u dvije faze i to: Prva faza, obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture, izgradnju bazne stanice sa pratećim sadržajima, parking prostorom, izgradnju elektro-energetske mreže, ski lifta, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, oko 3 km ski staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme. Planirani rok završetka I faze je 2020. godina. Druga faza obuhvata radove na osnježavanju ski staza. Planirani rok završetka II faze je do 2022. godine", naveo je Smolović.    

Kako su saopštili iz Opštine Bijelo Polje, Smolović je pojasnio da je saobraćajnica koja će povezivati Ski centar »Cmiljača« na Bjelasici sa magistralnim putem M21, jeste  putni pravac Ravna Rijeka –Latinska kosa - Jasikovac –Cmiljača, dužine 15.5 km.

On je istakao da je za izgradnju ovog puta urađen i revidovan Glavni projekat, riješeni su imovinski odnosi i dobijena građevinska dozvola.Dodajući da se projekat realizuje po dionicama i  fazama.

"Za dionicu puta  Ravna Rijeka – Latinska kosa - Jasikovac, urađen je prvi sloj asfalta u dužini od 5,5 km, kao i most na rijeci Ljuboviđi. Takođe, urađen je projekat za sanaciju klizišta na ovoj dionici puta, a radovi će početi u narednoj godini. U nastavku trase ovog  puta u dužini od 5,0 km, izvode se radovi na proboju te dionice, koji su u završnoj fazi. Na preostaloj dionici trase puta do Cmiljače u dužini od 5 km, ugovoreni su radovi na proboju puta i izvođač će biti uveden u posao u 2019.godini kada vremenski uslovi to dozvole. Uz žičaru Ski centra “Cmiljača”, planirana je izgradnja Bazne stanice, po sistemu projektuj-izgradi, površine 1200m2 sa 300 parking mjesta, investicione vrijednosti 1,1 milion eura. U toku je izrada projektne dokumentacije. Urađen je Glavni projekat vodosnabdijevanja Bazne stanice. U toku je tender za odabir izvođača radova na vodosnabdijevanju, procijenjene vrijednosti 1,1 milion eura. Ugovoreni su radovi  za izgradnju dalekovoda 35 Kv, Ribarevine-Bjelasica, po principu projektuj-izgradi za potrebe napajanja kompleksa, „Cmiljača“ i „Žarski katun“, u vrijednosti od 890.000 €. U toku je vrednovanje ponuda za izgradnju trafostanice na Bjelasici 35/10Kv, koja će se napajati dalekovodom sa Ribarevina i dalekovodom iz Mojkovca radi stvaranja napojnog elektroenergetskog prstena. Procijenjena vrijednost je 1,2 miliona eura, radovi će početi u 2019. godini", rekao je predsjednik Opštine Bijelo Polje..

Smolović podsjeća da su ugovoreni  radovi na izgradnji žičare, po principu “projektuj-izgradi”, dodajući da vrijednost ugovora iznosi 7.988.000,eura.

"Rok za izradu projekta i izgradnju žičare je 18 mjeseci od dana dobijanja građevinske dozvole, kao i za izradu tehničke dokumentacije za sistem vještačkog osnježavanja ski staza sa 30 cm snijega za vrijeme od 60h kod vlažne temperature (-5 C˚). Kada je riječ o realizacija višegodišnjeg kapitalnog projekata Đalovića pećina on naglašava da je  planirano  da se ovaj projekat bud  završen do kraja 2020. godine, vrijednost investicije je  12 miliona eura. Završena je izrada studije opravdanosi turističke valorizacije Đalovića pećine sa Idejnim rješenjem uređenja dijela pećine i kompletnom infrastrukturom do pećine. Realizacija projekta Đalovića pećina planirana je u šest paralelnih faza i to:U oviru prve faze, urađen je i revidovan", naveo je on.

Smolović je rekao da su za glavni projekat za izgradnju pristupnog puta Bistrica-Manastir Podvrh, u dužini od 5,5 km riješeni imovinsko-pravni odnosi i dobijena građevinska dozvola za izgradnju tog puta. Takođe dodaje da su ugovoreni i radovi na izgradnji puta Bistrica-Manastir Podvrh za  iznos od 3,3 miliona eura.

"Radovi teku planiranom dinamikom. Urađen je Glavni projekat za izgradnju turističke pješačke staze od Manastira Podvrh do ulaza u  pećinu, čija će izgradnja  koštati 250.000 €. Završena je izrada Glavnog projekta elektro-energetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Đalovića pećine i to: Dalekovod 35kV “Nedakusi – Bistrica, glavna trafostanica 35/10kV “Bistrica", kao i  trafostanica 10/04 Kv  kod Manastira Podvrh. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 2,0 miliona eura. Planirani period relizacije je 2019.godina. Ugovoreni su radovi na izgradnji žičare dužine cca  1.700m, kapaciteta 75 osoba na sat, po principu "projektuj i izgradi". Kabine su konforne gondole za 8 putnika, sa maksimalnom brzinom kretanja užeta do 5m/s. Vrijednost ove investicije iznosi 3,9 milionaeura. Rok za izradu tehničke dokumentacije i za izvođenje radova je 18 mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole", rekao je on.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje je naveo da je početak izgradnje žičare dodatno je uslovljen izgradnjom elektro-energetske infrastrukture do Manastira.

Pojašnjavajući da je u toku izrada Glavnog projekta uređenja unutrašnjosti pećine sa objektima na  ulaznom platou. Početak radova na uređenju unutrašnjosti pećine kako je kazao, uslovljen je završetkom izgradnje žičare.

"Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 1,6  miliona eura. U toku je izrada Glavnog projekta vodosnabdijevanja i odvođenja fekalnih voda iz uslužno –servisnih objekata za vodovodnu infrastrukturu,  Nakon završetka izgradnje žičare, moći će se raditi ispitni bunari, na lokaciji izlazne stanice. Infrastrukturni objekti za potrebe pećine, Vizitoring centar, gradiće se u MZ-Bistrici, površine oko 500 m2, sa svim pratećim sadržajima. Nakon izrade idejnog rješenja raspisaće se tender za izvođenje radova po sistemu “ključ u ruke”. Procijenjena vrijednost  ove investicije iznosi 800.000 eura", kazao je Smolović.

Predjednik se osvrnuo i na  izgradnju gradskog kolektora koji se realizuje u tri faze.

"Prva faza, čija je realizacija u toku, obuhvata projektovanje i izgradnju glavnog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže u centralnoj i industrijskoj zoni grada i projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda-Faza 1 (PPOV-Faza 1) kapaciteta 20 000 ekvivalent stanovnika (ES). Ostale dvije faze obuhvataju dodatnu izgradnju kanalizacione mreže u gradskim i prigradskim naseljima i shodno tome odgovarajuće povećanje kapaciteta PPOV. U cilju realizacije projekta u periodu od 2007 godine pripremljeni su Studija izvodljivosti sa Idejnim rješenjem (2007) i Idejni projekat (2013 god.), koji su predstavljali osnovu za sve dalje aktivnosti. Nakon obezbjeđenja bespovratnih sredstava iz fonda IPA 2011, sprovedena je tenderska procedura od strane Delegacije Evropske Unije i 2014. godine ugovoren projektant i izvođač radova na izgradnji glavnog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže u iznosu od 3,110.803,61 eura. Opština Bijelo Polje je u saradnji sa PROCON-om sprovela tendersku proceduru i 2015. godine ugovorila revidenta glavnih projekata i nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji glavnog kanalizacionog kolektora, dio sekundarne kanalizacione mreže i PPOV a-Faza 1 u iznosu od 447.830,00 eura. Ovaj Ugovor se finasira iz kreditnih sredstava Evropske Investicione Banke (EIB) po osnovu Ugovora o prenosu kreditnih sredstava,zaključenog između Ministarstva finasija, Opštine Bijelo Polje, Ministarstva održivog razvoja i turizma i PROCON-a", kazao je on.

 Prema njegovim riječima prva faza  obuhvata projektovanje i izgradnju glavnog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže u centralnoj i industrijskoj zoni grada je u završnoj fazi.

Naveo je da su u toku aktivnosti primopredaje izvedenih radova, tehničkog prijema i izdavanje upotrebne dozvole.

"Očekujemo da će ove aktivnosti biti realizovane do kraja januara 2019 godine. Na dijelu Projekta koji obuhvata projektovanje i izgradnju PPOV a- Faza 1, procijenjena vrijednost je oko 6 (šest)  miliona eura. Za ovaj dio Projekta urađen je Idejni projekat i sprovedeno je i niz drugih aktivnosti kao preduslov za uspješnu objavu međunarodnog tendera za odabir najpovoljnije kompanije koja će realizovati Projekat ,Projektovanje i izgradnja PPOV u Bijelom polju –Faza 1”.Tokom 2015. godine Opština Bijelo Polje je u saradnji sa PROCON –om i u saradnji sa tehničkom podrškom obezbijeđenom od strane Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF), pripremila nacrt tenderske dokumentacije za izgradnju PPOV –Faza 1 za izbor projektanta i izvođača radova, sprovela tendersku proceduru i ugovoren je revident glavnog projekta i nadzor nad izvođenjem radova. Takođe je  urađen i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu. Vlada Crne Gore je, na osnovu Okvirnog sporazuma zaključenim  sa EIB-om,   za realizaciju projekata PPOV –Faza 1 u  Bijelom Polju, opredijeljen iznos od 3,297.000,00 eura. Od ovih sredstava se finasira ugovor za reviziju glavnih projekata i nadzor nad izvođenjem radova, dok je za projektovanje i izgradnju PPOV a –Faza 1 neophodno još 2,849.170,00 eura. Kako bi obezbijedili navedena nedostajuća sredstva Opština Bijelo Polje je, u saradnji sa PROCON-om i Ministarstvom održivog razvoja i turizma u 2016. Godini, pripremila aplikaciju za procesuiranje kod WBIF fonda. Aplikacija je dopunjena u 2017. godini i aplicirana u okviru III Poziva WBIF-a i zvanično dostavljena na razmatranje u decembru 2017. godine", rekao je Predsjednik.

Smolović dodaje da je tokom 2018 godine ostvaren  značajan napredak u realizaciji ovog Projekta kroz sledeće aktivnosti, Usaglašen je nacrt tenderske dokumentacije za projektovanje i izgradnju PPOV-a–Faza 1. 

Ističući da je sprovedena procedura izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za PPOV i obezbijeđena saglasnost od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Prema njegovim riječima obezbijeđena su sredstva za eksproprijaciju zemljišta predviđenog za izgradnju PPOV a u iznosu od 265.451,00 eura i postupak eksproprijacije će biti završen do kraja 2018 godine.

"Skupština opštine Bijelo Polje je u maju mjesecu ove godine donijela Odluku o kreditnom zaduženju iz sredstava EIB- a u iznosu od 2,849.170,00 eura za potrebe realizacije projektovanja i izgradnje PPOV a-Faza 1. Između strana potpisnica, Ministarstva finasija, Opštine Bijelo Polje, Ministarstava održivog razvoja i turizma i PROCON-a, usaglašen je nacrt Ugovora o prenosu kreditnih sredstava koja su obezbijeđena iz aranžmana zaključenog između Vlade Crne Gore i EIB-a", naveo je on.

Smolović kaže da je  na 19. sjednici Upravnog odbora WBIF-a, koji je održan u Luksemburgu 6 decembra ove godine, na osnovu pripremljene aplikacije odobrena su bespovratna novčana sredstva za Projekat izgradnje PPOV a-Faza 1 u Bijelom Polju u iznosu od 3,0 miliona eura.

"Predstoji potpisivanje Ugovora o grantu. Radovi na izgradnji glavnog gradskog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže –Faza 1 su u završnoj fazi i u toku je procedura primopredaje i izdavanje Upotrebne dozvole. Sa DOO Vodovod ,,Bistrica” iz Bijelog Polja, u toku je procedura oko preuzimanja izgrađenog kolektora i PPOV  na dalje upravljanje, kao i obuka koju će Izvođač radova obaviti sa imenovanim timom iz kompanije Vodovod ,,Bistrica” radi što boljeg i kvalitetnijeg upravljanja i rukovanja sa  ugrađenom opremon na svim do sada izgrađenim objektima  u sastavu ovog projekta", zaključio je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Na brojna odbornička pitanja, osim Predsjednika Opštine odgovarali su i resorni sekretari, direktori i načelnici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.