Kina osudila Kanađanina na smrt zbog preprodaje droge
Foto: Tanjug/AP

Žalio se na presudu pa dobio još goru kaznu

Kina osudila Kanađanina na smrt zbog preprodaje droge

Kanađanin Robert Lojd Šelenberg (36) osuđen je na smrtnu kaznu u Kini na kraju ponovljenog suđenja zbog preprodaje droge, što bi dodatno moglo zategnuti ionako loše odnose zvaničnog Pekinga i Otav.e

Šelenberg je na prvom suđenju 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora, što je kinesko pravosuđe krajem decembra ocijenilo "preblagom" kaznom, javlja Anadolija.

Na sudu u gradu Dalianu, na sjeveroistoku zemlje, Kanađanin je u ponedjeljak izjavio da nije kriv.

"Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu radi turizma", kazao je Šelenberg u ponedjeljak nakon suđenja.

Sudija je kazao da Sud u potpunosti odbacuje obrazloženja optuženoga i odbrane jer se kose s činjenicama.

Šelenberg je u novembru 2018. godine na prvostepenom sudu osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, ali je ubrzo uložio žalbu na kaznu.

Međutim, Visoki sud u pokrajini Liaoningu kasnije je ocijenio pomenutu kaznu "preblagom" s obzirom na težinu izvršenog djela.

Kinesko tužilaštvo navodi da je Šelenberg član bande koja je planirala da dopremi u Australiju 222 kilograma metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenim u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.