Makedonija se od sada zove Republika Sjeverna Makedonija

Okončan 27-godišnji spor sa Grčkom

Makedonija se od sada zove Republika Sjeverna Makedonija

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova odobrio ustavnu promjenu kojom se ime zemlje mijenja u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonsko Sobranje, koje čini 120 zastupnika, sa 81 glasom "za" usvojilo je ustavnu promjenu čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma koji je Makedonija potpisala s Grčkom u junu prošle godine, javlja Anadolija.

Makedonija će se nakon ove izmjene od sada zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Zastupnici VMRO-DPMNE-a nisu prisustvovali glasanju, kako je u četvrtak i najavio čelnik ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da promjenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotina demonstranata.

Sjednica je odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione partije BESA kojim je zahtijevano da se obriše riječ "makedonsko" u dijelu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Ipak, danas popodne je postignut sporazum između makedonske vlade i zastupnika iz redova BESA-e da u dijelu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji "makedonsko", na albanskom, u prevodu, "iz Makedonije", a na engleskom "macedonian". 

Agencija podsjeća da je odluka o promjeni ustavnog imena Makedonije je bila posljednji uslov Grčke na putu Makedonije ka članstvu u NATO-u i otpočinjanju pregovora s Evropskom unijom.

Prespanski sporazum u potpunosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke.

Ovom odlukom Sobranja okončan je 27-godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.