ilustracija

"Pametnim" školskim uniformama prate da li đaci bježe iz škole

Nekoliko škola na jugu Kine koristi "pametne" školske uniforme sa čipovima kako bi nadgledali da li đaci bježe sa časova, prenijeli su kineski mediji.

Uniforme imaju čipove koji lokalizuju učenika i mogu da registruju svaki ulazak i izlazak iz škole, naveli su mediji pozivajući se na preduzeće koje proizvodi takve uniforme.

"Kada đak stigne u školu, čipovi fotografišu njegov ulazak u zgradu", izjavio je direktor jedne osnovne škole u provinciji Guejdžou koja koristi "pametne" uniforme od novembra.

Prema njegovim riječima, polovina od 1.400 učenika škole nosi takve uniforme.

Najmanje deset škola u toj i susjednoj provinciji Guangsi koristi tu novu tehniku za nadgledanje učenika.

Ukoliko đak izađe iz škole bez dozvole, čip uključi vokalni alarm.

Neke škole su već primijetile veće prisustvo učenika u školama.

Beta/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.