Solidarnost povezuje i ujedinjuje ljude, učite djecu da pomažu drugima
Foto: Banka Hrane

Međunarodni dan solidarnosti

Solidarnost povezuje i ujedinjuje ljude, učite djecu da pomažu drugima

Banka hrane Crne Gore pozvala je sve ljude dobre volje na Međunarodni dan solidarnosti da rade na jačanje vrijednosti zajedništva i solidarnosti sa svima onima koji danas teško žive.

 20. decembra svijet obilježava Međunarodni dan solidarnosti koji su osnovale Ujedinjene nacije 2006. godine kako bi istakle važnost solidarnosti naročito u uklanjanju siromaštva.U Milenijumskoj  deklaraciji, koju su 2000. godine donijele UN solidarnost je prepoznata kao jedno od temeljnih i univerzalnih vrijednosti na kojoj bi se trebali zasnivati  odnose  među ljudima  u 21. vijeku.

Međunarodni dan ljudske solidarnosti ima za cilj promovisanje kulture solidarnosti i dijeljenje vrijednih resursa.

Iz Banke hrane naglašavaju  da u današnje vrijeme globalizacije i rasta nejednakosti u svijetu solidarnost sve više dobija  na važnosti.

"Decembar kao mjesec radosti, slavlja, darivanja, druženja i pomaganja je ujedno i mjesec u kojem se obilježava dan solidarnosti. Međunarodni dan ljudske solidarnosti je podsjetnik ljudima o važnosti zajedništva, a solidarnost povezuje i ujedinjuje ljude i narode. Razvijanje te osobine kod djece je ulaganje u zajedničku budućnost. Važno je učiti ih da pomažu drugima u teškim trenucima, da se raduju tuđim uspjesima te da saosjećaju  sa drugima. Ne postoji bolji način podučavanja od ličnog  primjera", navode iz Banke Hrane.

Podsjećaju da solidarnost označava moralnu obavezu čovjeka za čovjeka. Siromaštvo i bolesti su sveprisutne u našem svijetu, no naša snaga je upravo u moralnosti, dodaju i poručuju da kada zajedno djelujemo lakše savladavamo poteškoće. 

"Danas, kad je cijeli svijet informaciono povezan, ne smijemo dozvoliti da svakodnevna saznanja o nesrećama ljudi otupe naše saosjećanje prema njima. Nedopustivo je da tehnološka povezanost nadjača čovječnost.  Solidarnost, saosjećanje  i pomaganje drugima su plemenite vrline kojima bi i društvo i pojedinac trebali težiti. Banka hrane Crne Gore poziva sve ljude dobre volje na jačanje vrijednosti  zajedništva i solidarnosti sa svima onima koji danas teško žive. Moramo svi jačati solidarnist, ne samo kao čin humanosti, već i kao čin socijalne i svake druge pravde.", poručuju iz Banke Hrane.

Iz te organizacije su zahvalili svojim prijateljima i donatorima na mnogim vidovima pomoći koju svakodnevno a posebno u ovim prazničnim danima upućuju onima kojima pomoć treba .

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.