Zvornik: Uhapšene tri osobe zbog ratnog zločina protiv čovječnosti
Zvornik, foto: Ilustracija

Ubijeno 48 žrtava bošnjačke nacionalnosti

Zvornik: Uhapšene tri osobe zbog ratnog zločina protiv čovječnosti

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšene su tri osobe osumnjičene za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za ratni zločin počinjen prilikom napada na selo Jusići kod Zvornika, u maju 1992. godine, kada je ubijeno 48 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali, identificirali i lišili slobode osumnjičene Branka Studena, rođenog 01. 09. 1963. godine u Zvorniku, Peru Radića, zv. „Jarac“, rođenog 11. 06. 1959. godine u Zvorniku i Božu Vidovića, rođenog 07. 01. 1954. godine u Zvorniku.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO Srpske opštine Zvornik, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, učestvovali u napadu na selo Jusiće, nastanjeno civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Radio Slobodna Evropa

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.