Agencija UN: El Ninjo moguć sledeće godine u februaru
Foto: pixabay.com

Poslednji se završio 2016. godine

Agencija UN: El Ninjo moguć sledeće godine u februaru

Svjetska meteorološka organizacija procijenila je na 75 do 80 odsto šanse da se u februaru dogodi El Ninjo, fenomen koji donosi više temperature, suše i poplave.

Poslednji El Ninjo se završio 2016. i doprinio je da ta godina bude najtoplija od kada se mjere temperature.

Organizacija UN za meteorologiju procjenjuje da El Ninjo 2019. godine neće biti snažan kao onaj od prije dvije godine, prenio je Gardijan.

El Ninjo fenomen se prirodno događa svakih nekoliko godina i potiče od natrposječno visokih temperatura na zapadu Tihog okena.

Taj fenomen ima veliki uticaj u cijelom svijetu, donoseći suše u uobičajeno vlažnim područjima ili poplave u inače sušnim predjelima.

Visoke temperature takođe izazivaju izbjeljivanje koralnih grebena.

Direktor za klimatska predviđanja u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji Maks Dili rekao je da se ne očekuje da će El Ninjo sledeće godine biti snažan kao prije dvije godine, ali da ipak može uticati na padavine i temperature u mnogim oblastima, što može imati posledice po poljoprivredu i snabdjevenost hranom.

Meteorolozi u nekim zemljama, poput SAD-a i Australije, već su predvidjeli opasnost od El Ninja sledeće godine.

Uz povećanje temperature globalnim zagrijavanjem, El Ninjo je doprinio da 2016. bude najtoplija godina, dok je 2017. bila druga po prosječnoj temperaturi, iako na nju nije uticao El Ninjo.

Naučnici očekuju da 2018. godina, s katastrofama povezanim s klimom širom svijeta, bude četvrta najtoplija godina.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.