Nakon 12 godina uspostavljena aviolinija između Atine i Skoplja
Foto: AA

Nakon 12 godina uspostavljena aviolinija između Atine i Skoplja

Nakon 12 godina ponovo je uspostavljena aviolinija između Atine, glavnog grada Grčke, i Skoplja, makedonske prijestonice.

Naime, avionski letovi, koji su, zbog spora oko imena, prekinuti prije 12 godina, danas su ponovo uspostavljeni uz prisustvo zvaničnika dvije zemlje.

U avionu koji je obilježio ovaj istorijski momenat nalazili su se, između ostalih, zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Georgios Katrougalos i zamjenik premijera Makedonije, zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani.

Let u avionu aviokompanije "Olympic Air" od Atine do Skoplja trajao je blizu sat vremena.

Osmani je ovim povodom istakao da je ponovna uspostava aviolinije između dviju zemalja simbol strateške saradnje.

"Grčka će biti najbliži saveznik Makedonije na putu prema Europi", kazao je Osmani.

Podsjetio je da je makedonski Parlament ratifikovao sporazum o novom imenu zemlje te dodao kako se nada da će da kraja godine ovo pitanje biti potpuno završeno.

Katrougalos je istakao da rješavanje problema između ovih dviju zemalja doprinosi i stabilnosti drugih zemalja u regionu Balkana.

Skoplje i Atina imali su direktnu vazdušnu liniju, ali je obustavljena 2006. godine nakon što je prethodna makedonska konzervativna Vlada skopski aerodrom nazvala po drevnom grčkom ratniku Aleksandru Velikom, što je naišlo na protivljenje Atine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.