Crna Gora ima tradiciju ponosa i prkosa, slogan Prajda
Sa press konferencije

Očekuju dolazak članova vlade, političkih partija i građana

Crna Gora ima tradiciju ponosa i prkosa, slogan Prajda "Ne ljubimo lance"

Povorka ponosa LGBTIQ osoba "Montenegro prajd" biće održana 17. novembra u Podgorici, a organizatori povorke danas su poručili da od prajda očekuju poštovanje ljudskih prava.

Na prajdu, kako su istakli, očekuju dolazak članova crnogorske vlade, političkih partija i građana.

Slogan ovogodišnje parade je „Ne ljubimo lance“, a organizatori su poručili da LGBTIQ osobe traže da se osjećaju slobodno, bezbjedno i da žive bez straha, nasilja i diskriminacije.

Jovan Ulićević, član Organizacionog odbora Montenegro prajda, kazao je na današnjoj konferenciji da Crna Gora ima tradiciju ponosa i prkosa.

lgbt10

Jovan Ulićević

„Tradicija koja nas podsjeća na zajedničku borbu protiv represije, nametanja, porobljavanja i nasilja. Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe smo dio ove tradicije. Mi ne ljubimo lance. Mi odbijamo da se pokorimo društvenim normama i pritiscima, koje traže od nas da budemo nešto što nismo i da živimo u strahu i skrivanju“, kazao je Ulićević, prenosi Anadolija.

Danijel Kalezić, član Organizacionog odbora Montenegro prajda, istakao je da se šesti Montenegro prajd održava uoči usvajanja Zakona o životnim zajednicama lica istog pola, kao i usvajanja nove petogodišnje strategije za unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

„Iako su zabilježeni određeni pozitivni pomaci, mi smo i dalje suočeni sa nasiljem, diskriminacijom i porobljavanjem ustaljenim društvenim normama. Naša sloboda jeste i mora biti svuda u svakom trenutku i na svakom mjestu. Ovim prajdom mi tražimo ono što nam pripada, jednaka osnovna ljudska prava. Tražimo da se osjećamo slobodno i bezbjedno i živimo svoje živote bez straha. Zahtijevamo adekvatno procesuiranje svih slučajeva koji su počinjeni iz mržnje prema nama“, kazao je Kalezić.

lgbt12

Danijel Kalezić

Kalezić je dodao je da u pomenutoj organizaciji zahtijevaju usvajanje Zakona o životnim zajednicama lica istog pola i da očekuju podršku od svih poslanika i poslanica u crnogorskom parlamentu.

„Od društva zahtijevamo da prestane da nas ugurava u naša četiri zida i da razumije da i mi kao i svi drugi imamo pravo da živimo slobodno. Na Prajdu očekujemo građane Podgorice, predstavnike partija, članove Vlade, gradonačelnika Podgorice i predstavnike ostalih gradova“, rekao je je Kalezić.

Ovogodišnja Povorka ponosa biće sedma po redu koja se održava u Crnoj Gori.

Prvu je u Budvi 24. jula 2013. godine organizovao LGBT Forum progres, kada je više stotina protivnika tog događaja napalo učesnike, pri čemu je bilo dvadesetak povrijeđenih i uhapšenih.

Druga Parada ponosa održana je Podgorici 20. oktobra iste godine, obezbjeđivalo je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u glavnom gradu zabilježeni su incidenti.

Treća Parada, koja je 2. novembra 2014. godine održana u Podgorici pod sloganom "Tradicionalno ponosni", završena je bez incidenata, baš kao i posljednje tri povorke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.