Rusija: SAD utiče na rad makedonskog parlamenta kroz ucjene, prijetnje i potkupljivanje poslanika
Makedonski parlament

Makedonija

Rusija: SAD utiče na rad makedonskog parlamenta kroz ucjene, prijetnje i potkupljivanje poslanika

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas početak procedure za promjenu ustava u makedonskom parlamentu uz ocjenu da je neophodna većina obezbijeđena ucjenama, prijetnjama i kupovinom opozicionih poslanika.

Rusko ministarstvo je navelo da je glasanje za početak procedure za promjenu imena što će Makedoniji omogućiti ulazak u NATO, "otvoreno kršenje svih normi", i zakonskih i moralnih.

"Poslanici su bili zaključani u kancelarije, oduzeti su im bili mobilni telefoni, očigledno u duhu evropske demokratske prakse. Vrijedi primijetiti da je ambasador SAD bio u zgradi parlamenta sve do kraja sjednice, što ne ostavlja sumnju koje je rukovodio procesom",navodi se u saopštenju.

"Osam glasova, koliko je falilo do kvalifikovane većine, obezbjeđeno je ucjenama, prijetnjama i potkupljivanjem opozicionih poslanika", navelo je rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo je navelo da se "takve prljave manipulacije" ne mogu smatrati ispoljavanjem volje poslanika, pri čemu je, kako se navodi, "grubo ignorisano" mišljenje dvije trećine Makedonaca koji su na referendumu "odbili da podrže dogovor iz Prespe".

Rješenje spora Atine i Skoplja treba da bude pravno zasnovano na širokoj podršci naroda i bez podjele društva, kaže rusko ministarstvo.

Lider opozicionog VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je u petak poslije glasanja u Sobranju da je iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promjena kojim se ime države mjenja u "Sjeverna Makedonija".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.