Poslanici i odbornici Demokrata se odrekli dijela zarada i obnovili seosku školu na Žabljaku (FOTO)
Foto:Demokratska Crna Gora

Poslanici i odbornici Demokrata se odrekli dijela zarada i obnovili seosku školu na Žabljaku (FOTO)

Poslanici Demokrata u Skupštini Crne Gore, odbornici u SO Žabljak i drugi funkcioneri Demokratske Crne Gore, odričući se dijela vlastitih zarada i privilegija, renovirali su učionicu za učenike 4. i 5. razreda u Osnovnoj školi "Vuk Knežević" na Žabljaku.

Ova osnovna škola nalazi se u selu Njegovuđa i udaljena je 14 km od Žabljaka. Riječ je o jedinoj seoskoj školi na području ove opštine. Školu je nekada pohađalo oko 500 učenika, dok sada broji svega 36 učenika iz Njegovuđe i okolnih sela.

"Da bi se spriječilo gašenje seoskih škola i dalje umanjivanje ionako malog broja đaka u njima, neophodna su ulaganja. Odricanjem od dijela vlastitih zarada i privilegija koje im pripadaju po osnovu obavljanja javne i partijske funkcije, Demokrate su odlučile da, shodno programskom opredjeljenju, ulože finansijska sredstva za obezbjeđivanje školske opreme i kreiranje boljih uslova za pohađanje nastave jer ulaganje u obrazovanje nije potrošnja već investicija.Iz razgovora sa mještanima, funkcioneri Demokrata saznali su šta bi u osnovnoj školi u Njegovuđi bilo najpotrebnije da se uradi. Nakon detektovanja problema, pristupilo se njegovom rješavanju", kazali su iz te partije.

image00205593c5aefa0de9df2166ca87980ad163b00dcb150fc87239ab44cb84cac7edf9bV

Naglašavaju da prostor škole koja teži kvalitetnom obrazovanju mora biti opremljen kvalitetnim inventarom i mora da doprinosi stvaranju bezbjednog, prijatnog i stimulativnog okruženja.

"U tu svrhu, dosadašnje, dotrajale i nebezbjedne klupe koje su se nalazile u učionici škole "Vuk Knežević" zamijenjene su potpuno novim, drvenim klupama, koje su značajno lakše i fleksibilnije od prethodnih, u smislu da se mogu raspoređivati na razne načine, u zavisnosti od potreba vaspitno-obrazovnog procesa. Zidovi učionice su bili neokrečeni, što nikako nije doprinosilo prijatnosti ambijenta u kojem se održavala nastava. Zidovi su zato izgletovani i okrečeni. Pod, koji je prije akcije Demokrata bio pohaban i natruo, hoblovan je i lakiran, tako da će ubuduće biti lakše i za održavati higijenu u učionici. Osim toga, ofarbani su prozori i vrata učionice. Sada je učionica svjetlija i predstavlja stimulativniji prostor za učenje i sticanje novih znanja. Takođe, promijenjene su elektro-instalacije što će, sigurno, omogućiti bolju organizaciju i savremenije metode nastave u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. U prostoriji u kojoj uče đaci bilo je neophodno obezbijediti i kvalitetno i stalno grijanje, pa je za potrebe učionice škole u Njegovuđi obezbijedjena peć na tvrdo gorivo", navele su u saopštenje Demokrate.

image00205481933ea671c18f8b5bf9eba028513ad4ae6feaefc29d4fc439f8fd1e2341422V

Ovim funkcionera Demokrata nastavljaju akcije u cilju unapređivanja uslova u seoskim školama kako bi se škole na seoskim područjima održale u životu.

image002043e7c2061a002d6fc04572979dfe811c3a5dc8d9ce0e17128e1cc4dbf5c05ac21V

 Ranije, funkcioneri Demokrata, obnovili su osnovnu školu u Stanjevića rupi u Piperima, školu "Boško Buha" na Ilinom brdu u Pljevljima i Osnovnu školu "Jovan Cerović" u selu Slatina, u Šavniku. Sve je urađeno odricanjem od zarada koje funkcioneri Demokrata ostvaruju po osnovu obavljanja poslaničkih, odborničkih i drugih funkcija.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.