Sudbina makedonskog naroda na probi, Ivanov: Makedonija treba da ide u EU i NATO, ali reformama
Đorđe Ivanov

Sudbina makedonskog naroda na probi, Ivanov: Makedonija treba da ide u EU i NATO, ali reformama

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je danas ocijenio da jučerašnji referendum o sporazumu o rješavanju spora s Grčkom nije uspio i istakao da vladajuća većina treba da ponese odgovornost za taj neuspjeh.

"Realnost je da referendum nije uspio. Narod je neizlaskom na referendum odbacio sporazum iz Prespe. Ta oduka građana obavezuje i parlament treba da je poštuje" rekao je Ivanov novinarima.

Predsjednik je upozorio vladu lidera SDSM Zorana Zaeva da ne potcjenjuje suverenu volju naroda izraženu na referendumu i da, kako je rekao, ne pokušava da izmijeni realnost neuspjeha referenduma.

"Izlaznost od 36,9 odsto nije volja naroda, već je to onih 69 odsto koji nisu izašli" da glasaju, rekao je Ivanov, i naglasio da je "vrijeme za odgovornost pred makedonskim narodom".

Ivanov smatra da je vlast svela podršku za EU I NATO na 36 procenata i da je manipulisala građanima.

"Podršku EU i NATO sa 80 odsto, sveli ste na samo 36,9 odsto. Manipulišete našim građanima, a našim evropskim i evroatlantskim partnerima plasirate lažne vijesti", rekao je makedonski predsjednik.

Po njegovim riječima, Makedonija treba da ide u EU i NATO, ali reformama, a ne pritiscima i ucjenama.

"Potrebne su prvo reforme u sudstvu i borba protiv korupcije i klijentelizma. Drugi izazov je da izgradimo nov nacionalni koncenzus. Ovo je pouka svim partijama", rekao je Ivanov u novinarima povodom rezultata referenduma.

Predsjednik Makedonije, koji je bojkotovao referendum, čestititao je "makedonskom narodu, Albancima, Turcima, Srbima, Romima, Bošnjacima i Vlasima zbog njihove odluke".

Sudbina makedonskog naroda i države na probi

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju, slovenački evroposlanik Ivo Vajgl, pozvao je danas makedonske političare da se ujedine oko projekta evropske i evro-atlanske budućnosti Makedonije.

"Sada je važno da međunarodna zajednica, EU i NATO i dalje podržavaju Makedoniju na putu u integracije. Ostalo će morati da obave makedonski političari koji bi morali biti svjesni da se radi o dugoročnom interesu ili čak o sudbini makedonskog naroda i države. Ta je činjenica veća i važnija od stranačkih interesa i vjerovatnih ucjena kojima je cilj da se zaboravi na nezakonite postupke pređašnje vlade", izjavio Vajgl.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.