Godišnje umire od 60 do 100 osoba od kancera dojke
ilustracija, foto:Profimedia

U poslednjih 20 godina

Godišnje umire od 60 do 100 osoba od kancera dojke

Crnoj Gori je u poslednjih 20 godina godišnje umiralo od kancera dojke između 60 i 100 osoba, saopštilo je Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR).

Navodi se da se svake godine registruje oko 400 novooboljelih od kancera dojke. 

"Tačnije, posljednja godinu za koju postoje tačni podaci je 2015, kada je umrlo 110 osoba", kaže se u saopštenju. 

Kako se navodi, posljednjih dvadestak godina u Crnoj Gori godišnje je umiralo između 60 i 100 osoba. Najviše osoba - 104 je umrlo od kancera dojke 2010. godine. 

"Dalje slijede 2011. godina sa 103 umrlih, 2014. godina sa 101 i 2006. godina sa 94 umrle osobe", saopštilo je CDPR, prenosi Anadolija. 

Najmanje osoba umrlih od kancera bilo je 2003 i 2004. godine, a to su 62 i 65 osoba. 

"Interesantnost iz Statističkog godišnjaka Instituta za zdravlje Crne Gore o broju umrlih osoba od kancera dojke zaključno sa 2015. godinom su 2009 i 2011. godina, kada su sve umrle osobe bile ženskog pola", saopšteno je iz CDPR-a. 

Iz tog društva naglašavaju da je ova bolest izlječiva kada se otkrije u ranoj fazi. 

Stručnjaci povodom mjeseca borbe protiv kancera dojke, koji se svake godine obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda. Efekat liječenja, iako su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. 

Zato je, kako se navodi, važno na vrijeme otkriti bolest.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.