Povećan kreditni rejting CG: Investitori vjeruju u ekonomski napredak naše zemlje
Foto: Ilustracija

Procjena analitičara agencije Moody's

Povećan kreditni rejting CG: Investitori vjeruju u ekonomski napredak naše zemlje

Kreditna rejting agencija Moody’s je u novom Izvještaju objavljenom u petak uveče potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije „stabilan“ u „pozitivan“.

Navedena izmjena signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak naše zemlje, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovode Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija, saopšteno je iz tog resora.

Prema procjenama analitičara agencije Moody's, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje EU i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike, te Vladine mjere konsolidacije koje poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore i Vladine efektivne mjere u oblasti upravljanja javnim dugom u cilju smanjenja rizika srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori.

"Očekivanja analitičara iz Moody's-a su da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast od oko 3,5%, a projekat izgradnje auto-puta karakterišu kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije naše zemlje, u smislu diverzifikacije turističke ponude i prelivanja pozitivnih efekata na ukupnu privredu. Potencijal za dalji rast prepoznat je i u velikim energetskim projektima koji poboljšavaju izvoznu poziciju naše zemlje, povećavajući konkurentnost i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije", stoji u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi.

Analitičari, kako se navodi, takođe procjenjuju da će mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada, dovesti do unaprjeđenja u dijelu upravljanja javnim dugom, te da će se odnos duga i BDP-a do 2022. godine smanjiti ispod 50%.

"U Izvještaju je pohvaljen i napredak u uspostavljanju pravnog i operativnog okvira Crne Gore u skladu s normama Evropske unije kojim se poboljšavaju uslovi poslovanja na lokalnom nivou i atraktivnost zemlje za strane direktne investicije. Istaknuto je da je Crna Gora u procesu pregovora o pristupanju EU najistaknutiji kandidat u regionu", zaključuju iz resora finansija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.