Pismo otkrilo planove grupe: U njemu se navodi da
Sa mjesta ubistva, foto: Kodex

Djelovanje kriminalne organizacije

Pismo otkrilo planove grupe: U njemu se navodi da "moraju da izvedu bombaški napad"

Drago Vukčević (30), koji se tereti da je dio kriminalne organizacije koja je planirala najteža krivična djela, pušten je juče da se brani sa slobode. Prema saznanjima Pobjede, Vukčević je ispričao svoja saznanja o djelovanju ove kriminalne organizacije, kao i uloge njenih članova, nakon čega mu je ukinut pritvor.

Pretresom kuće u Tološima, gdje stanuje osumnjičeni Vukčević, policija je pronašla lovačku pušku sa dozvolom i pištolj bez dozvole. On je tokom saslušanja ispričao da ima još oružja i poslao istražitelje da kod garaže iskopaju sakrivene dvije automatske puške koje je, kako je rekao, dobio od Janka Vukadinovića na čuvanje. Pritvor je juče, kako saznaje Pobjeda, ukinut i Milošu Božoviću.

Izvori bliski istrazi tvrde da je prikupljeno dovoljno dokaza koji ukazuju na krivicu osumnjičenih. Među dokazima našlo se i pismo koje “otkriva” planove ove grupe. Pismo, odnosno, fotografija pisma, pronađena je u stanu Marka Rnkovića.

On je telefonom fotografisao pismo u kojem se navodi da “moraju da izvedu bombaški napad”. Istražitelji su utvrdili da je to trebalo da se dogodi po nalogu Janka Vukadinovića i još jedne neidentifikovane osobe.

Rnković je nakon toga saslušan u Specijalnom tužilaštvu, ali je negirao optužbe koje mu se krivičnom prijavom stavljaju na teret.

Iskazi ostalih osumnjičenih, međutim, ne idu u prilog njegovoj tvrdnji.

Nezvanično nam je saopšteno da je, osim Vukčevića, i Miloš Božović ispričao da je od “nekog iz grupe uzeo neke puške koje je čuvao za Janka Vukadinovića”.

Nakon saslušanja svih osumnjičenih i prikupljenih dokaza, istražitelji sumnjaju da je na čelu ove kriminalne grupe Janko Vukadinović, koji je uhapšen početkom aprila zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Miloša Šakovića i slučajne žrtve Radivoja Jovanovića. Prema sumnjama istražitelja, on je iz pritvora nastavio sa organizacijom kriminalnih aktivnosti. Za te sumnje postoje konkretni dokazi prikupljeni mjerama tajnog nadzora. Ključni dokaz u istrazi je sadržaj mobilnog telefona koji je pronađen kod Vukadinovića u sobi ZIKS-a.

Vještačenjem telefona utvrđeno je da je Janko Vukadinović komunicirao sa ostalim osumnjičenima za stvaranje kriminalne organizacije i da im je davao instrukcije.

Jankov brat, Predrag Vukadinović takođe se nalazi u Istražnom zatvoru zbog istog krivičnog djela učešća u ubistvu Šakovića i Jovanovića.

Oni se terete da su nabavili rentakar “citroen” koji je korišćen u ubistvu. Sumnja se da su dovezli Marka Jovanovića do centra i nakon zločina ga odvezli. Za Jovanovićem je raspisana potjernica. Tužilaštvo prijavom tereti Dragoljuba Ćetkovića da je pomogao u nabavci oružja, dok se Lidija Bulatović tereti da je prikupljala informacije i prenosila poruke za članove kriminalne organizacije.

Ova grupa, kako istražitelji tvrde, djeluje i van granica Crne Gore. Do tog podatka su došli nakon uvida u Rnkovićeve kontakte, na osnovu kojih su ustanovili komunikaciju sa državljaninom Bosne i Hercegovine.

Tako su došli do podatka da je Rnković iz Hrvatske pokušao da prokrijumčari 40 kilograma skanka. Kako mu nije uspjelo, on je državljanina Hrvatske oteo i zastrašivao. Rnković je uhapšen nedavno zbog nasilničkog ponašanja, a hapšen je i prije četiri godine zbog sumnje da je zapalio automobil policajca Milomira Cakovića kako bi mu se osvetio zbog legitimisanja. U požaru je izgorio i “Citroen C3”, vlasništvo Cakovićeve sestre Milanke.

U ovoj akciji uhapšeni su Zeljko Đukić (39), Miloš Božović (21), Drago Vukčević (30), Lazar Raičević (21), Balša Todorović (23), Đurađ Lončar (23), Arnel Mandić (20), Radoš Popović (29), Smail Lekić (34) i državljanin Bosne i Hercegovine Aleksandar Dropo (31). Policija potražuje D. A. (17) za kojeg postoji osnovana sumnja da je prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji zajedno sa sedam osoba koje su ranije uhapšene.

Traga se i za Markom Jovanovićem, koji se sumnjiči da je počinilac dvostrukog ubistva u centru Podgorice.

Policija je pretresla 15 lokacija na teritoriji Podgorice i Bara i zaplijenila veću količinu oružja i eksploziva.

Pobjeda/CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.