Krak gasovoda kroz Crnu Goru koštao bi oko 120 miliona
ilustracija

Prema dosadašnjim analizama

Krak gasovoda kroz Crnu Goru koštao bi oko 120 miliona

Projekcije zasnovane na dosadašnjim analizama pokazuju da bi krak Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore koštao 120 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

IAP je jedan krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je budući dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju.

- U ovom trenutku je rano govoriti o načinima i izvorima finansiranja, ali Crna Gora, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana očekuje, kao i do sada, značajnu podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, s obzirom na to da se radi o projektu od značaja za čitavu Evropu – kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Oni navode da će IAP proći kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, a početak realizacije ovog projekta zavisi od mnoštva činilaca na koje Crna Gora ne može uticati.

- U toku je izrada idejnog projekta koja će trajati dvije godine, nakon čega bi, ukoliko bi četiri države kroz koje je planirano da IAP prođe od međunarodnih institucija dobile finansijsku podršku, mogla početi i njegova izgradnja. Dosadašnja iskustva govore da realizacija jednog ovako kompleksnog projekta ne može trajati kraće od tri godine – rekli su predstavnici ministarstva i dodali da su intenzivirali komunikaciju sa resornim ministarstvom Albanije radi zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a.

- Pripremljena je zajednička aplikacija za izradu glavnog projekta IAP-a za Crnu Goru i Albaniju i aplicirano je za dobijanje granta u okviru XV poziva WBIF-a za dodjelu granta za tehničku pomoć. Projekat je odobren u smislu izrade idejnog projekta u iznosu od 2,5 miliona eura – rekli su predstavnici ministarstva i dodali da je izrada idejnog projekta počela u maju.

Podsjetili su da gotovo cijeli prostor Jugoistočne Evrope nije gasifikovan.

- Crna Gora sa 600.000 stanovnika i malim potrebama za gasom ne može sama po sebi biti cilj za gasifikaciju neke velike gasne kompanije, već je naša jedina šansa da se nađemo na putu nekog međunarodnog gasovoda. Upravo je TAP, sa IAP krakom, šansa za Crnu Goru – objasnili su iz ovog resora.

Podsjetili su da je Crna Gora uveliko ušla u proces istraživanja nafte i gasa u svom podmorju, što nameće realnu potrebi i za razvojem gasne infrastrukture u budućnosti.

Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, Jonsko – jadranski gasovod, koji planira da poveže Fieru (Albanija) sa Splitom (Hrvatska), prolazeći kroz teritoriju Crne Gore, sa ukupnom dužinom od 530 kilometara od čega u Crnoj Gori 94 km, prepoznat je kao vodeća opcija za gasifikaciju Crne Gore, kao i mogućnost za plasman sopstvenog gasa usljed izgradnje gasne infrastrukture i približavanja značajnom tržištu gasa.

- Projektovana dužina gasovoda je 511 km, a očekuje se da će stvoriti potrebne preduslove za razvoj tržišta prirodnog gasa u Crnoj Gori, Albaniji, BiH i Hrvatskoj u procijenjenom godišnjem nivou od pet milijardi kubnih metara. Kroz razvoj ovog projekta Crna Gora će, zajedno sa susjednim zemljama, biti svojevrsni most između Kaspijskog regiona i Zapadne Evrope -poručili su predstavnici ministarstva.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.