OVA hrana vam provjereno olakšava začeće
Ilustracija

OVA hrana vam provjereno olakšava začeće

Problemi sa začećem sve su veći za mnoge parove, a razna rješenja nude se sa svih strana. Postoji i jedno koje je vezano za ishranu parova koji žele da se ostvare kao roditelji.

Naime, jedno amričko istraživanje pokazalo je da parovi koji jedu češće morske hrane imaju više polnih odnosa i brže osiguraju potomstvo u odnosu na one koji izbjegavaju poslastice iz mora. 

Naučnici su pratili 500 parova u Mičigenu i Teksasu tražeći od njih da bilježe "potrošnju" hrane iz mora i učestalost polnih odnosa. Istraživanje je pokazalo da su izgledi za vođenje ljubavi 39 odsto veći tokom dana kada je na meniju bila riba. 

"Dok povećanje seksualne aktivnosti može biti jedan bihevioralni mehanizam koji povezuje unos morske hrane i veću plodnost to nije jedini mehanizam", kaže vođa studije Odri Gaskins, nutricionista s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu. 

Ljekari savjetuju pacijente da barem dva puta nedjeljno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kisjelinama poput lososa, skuše, haringe ili tune jer je unos tih kisjelina povezan sa smanjenjem rizika srčanog i moždanog udara. 

A ženama koje žele da ostanu u drugom stanju preporučuje se da ne jedu više od tri puta nedjeljno ribu kako bi izbjegle izlaganje živi koja može da izazove izvjesne poremećaje djeteta. 

Prema naučnicima na izglede za začeće nije uticalo koliko morske hrane je par konzumirao, navodi se u radu objavljenom u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.