Građani podržavaju evropski kurs Crne Gore, pobjedu DPS obilježila mladost
Duško Marković i Milo Đukanović, foto: AA

Đukanović i Marković pobjede DPS-a na lokalnim izborima

Građani podržavaju evropski kurs Crne Gore, pobjedu DPS obilježila mladost

Demokratska partija socijalista (DPS), partija na čijem je čelu novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ostvarila je juče ubjedljivu pobjedu u devet od ukupno 11 opština, u kojima su održani lokalni izbori. U DPS-u ističu da je jučerašnji izborni rezultat dokaz istrajnosti i da građani Crne Gore podržavaju evropski kurs Crne Gore.

DPS je najviše glasova osvojila u Podgorici, Golubovcima, Bijelom Polju, Kolašinu, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Baru i Danilovgradu. U Rožajama, najviše glasova osvojila je Bošnjačka stranka, dok su u Plavu najveći broj glasova dobile Socijaldemokrate. 

Posebnu važnost ima pobjeda DPS-a u Podgorici, gdje glasa trećina građana Crne Gore. 

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocijenio je, nakon sinoćnjeg trijumfa DPS-a u skoro svim opštinama, da je pobjeda još jedan pokazatelj istrajnosti. 

''Rezultati su pokazali da građani sve snažnije pokazuju da podržavaju evropski kurs Crne Gore. Takođe, izbori su pokazali da građani prepoznaju odgovornost naše partije i naše politike i prepoznaju ljudski kapacitet. Tu pronalazimo sve moćniju podršku'', kazao je Đukanović, javlja Anadolija.

milodjukanovic

Kako je rekao, osmomjesečni izborni proces bio je iscrpljujuć kako za građane tako i za političke partije. 

''Na kraju smo jednog iscrpljujućeg izbornog procesa u Crnoj Gori i vjerujem da ćemo se nakon ovog iskustva svi zamisliti da pronađemo neke bolje modele izbornog zakonodavstva. Radujemo se da je stavljena tačka na osmomjesečne aktivnosti u Crnoj Gori i da možemo u potpunosti da se posvetimo politici napretka'', saopštio je Đukanović. 

Govoreći o pobjedi u Podgorici, gdje je DPS osvojio 32 od ukupno 61 odborničkog mjesta, Đukanović je kazao da nisu još uvijek razgovarali o tome ko će biti gradonačelnik Podgorice u naredne četiri godine. 

''Nijesmo razgovarali ni s kim, prvo hoćemo da skočimo, pa da kažemo hop. Zakonska mogućnost je takva da možemo da biramo i mimo liste, ali još nijesmo razmišljali ko bi to mogao biti. Zadovoljstvo je da ih ima više. Mi ovu pobjedu razumijemo kao priliku da napravimo rekonstrukciju u menadžmentu državnih uprava, da ovoj mladoj generaciji koju ste prepoznali na listama omogućimo da iskoriste svoju šansu i da na taj način nastavimo da unaprjeđujemo kvalitet državne politike'', kazao je Đukanović. 

Upitan da prokomentariše poraz opozicije na jučerašnjim izborima, Đukanović je kazao da mu je žao što politička konkurencija iz prethodnih i ovih izbora nije izvukla pouke. 

"Svi moraju da shvate da se ne može obmanama i falsifikatima kreirati politički ugled. Sve što se kaže u politici to neko vidi i čuje. Vjerujem da je izborni proces za lokalne izbore opomenuo sve da u Crnoj Gori živimo jedan novi nivo demokratske i političke kulture. Zato mislim da je ovaj izborni proces veoma poučan i da će svi izvući potreban nauk. Nadam se da će se zaključiti sa tim idejama da se nasilno preuzima vlast, da se protestuje i slično, već da će shvatiti da u institucijama sistema treba da se bore za svoje ideje. A, u institucijama sistema će ih čekati ispružena ruka'', kazao je Đukanović. 

Kada je posrijedi ocjena izbornog dana u odnosu na uticaj sa strane, prevashodno ruski, Đukanović je rekao da i dalje postoji tenzija. 

''Postoji tenzija, ali je u odnosu na 2016. situacija značajno normalnija. Mi u svim našim izjavama pokušavamo da saopštimo da naš interes nije da globalno zaoštravanje odnosa bude trajno. Mi želimo da stvorimo uslove da kao stabilan region napredujemo ka cilju'', kazao je Đukanović. 

duskomarkovic

Potpredsjednik DPS-a i premijer Crne Gore Duško Marković kazao je na današnjem obraćanju novinarima da je juče DPS zabilježio snažnu pobjedu. 

''Ova pobjeda nam daje novu energiju i novi zamajac da stotine miliona eura usmjerimo na ozbiljne i snažne perspektive za naše mlade. Posebno sam zadovoljan jer je ovu pobjedu obilježila crnogorska mladost i veliki broj obrazovanih ljudi. To je znak da u Crnoj Gori stasava veliki broj perspektivnih ljudi'', kazao je Marković. 

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević poručio je da DPS ima apsolutnu većinu u većini opština. 

Nakon jučerašnje pobjede DPS-a u devet crnogorskh opština, među kojima je i Kolašin, gdje je do juče DPS bio u opoziciji, od ukupno 23 crnogorske opštine, DPS je na vlasti u ukupno 17 samostalnih i dvije gradske opštine. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.