Vilson: Đukanović može Crnu Goru da prevede preko praga EU
Đukanović

Vodio zemlju kroz teška vremena

Vilson: Đukanović može Crnu Goru da prevede preko praga EU

Crna Gora je ulaskom u NATO napravila istorijski korak, kako za sebe tako i za region, kazao je u intervjuu za Pink M potpredsjednik Altlantskog saveza Dejmon Vilson. Vilson je kazao i da je uvjeren, uprkos brojnim zabrinutostima, da će CG postati i dio Evropske unije, i to za vrijeme mandata novoizbaranog predsjednika drzave Mila Đukanovića, koji je, ističe, ovu zemlju proveo kroz teška vremena i usmjerio ka Zapadu.

Prema njegovim riječima članstvo naše zemlje u NATO savez bio je ekstremno važan korak.

"To nije bila samo vrsta birokratskog procesa internacionalne organizacije, to je bio istorijski momenat-Crna Gora je pristupila najuspješnijoj alijansi u svijetu ikada. Postala je dio slobodnog svijeta, zapada, sa suštinski garantovanom  nezavisnosnošću i sigurnošću…To je velika stvar.”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je i da je to apsolutno bio  znak „stop“ ruskim namjerama u Crnoj Gori i Balkanu.

"Sad je to teritorija zaštićena od strane Alijanse, čime je jasno da niko neće dovesti u pitanje sigurnost Crne Gore ili bilo koje druge članice. Ali to ne znači da su izazovi završeni. Vidjeli smo veoma sofisticirane tehnike kako naši ruski prijatelji podrivaju društva, i ako to oni rade u Americi, onda rade i ovdje u Crnoj Gori. A kada su posrijedi evropske integracije, vjerujem da će Crna Gora i tu ostvariti što je zamislila.”, istako je Vilson.

020DE4D967CB4D769B4D2FDA3363DDC4w1023r1s

Vilson: Izazovi nisu završeni

Đukanović je, navodi Vilson, čovjek koji je predvodio Crnu Goru kroz veoma teška vremena kroz istoriju…

"On je formalno poveo CG ka Zapadu ka NATO-u i dostigao taj cilj. I on može Crnu Goru čvrsto da prevede preko praga EU. Taj optimizam nije poljuljao ni stav francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je “polio hladnom vodom nade balkanskih zemalja” da će uskoro postati članice Evropske unije. Ja sam zapravo prilično optimističan, ja znam da postoje zabrinutosti nakon samita u Sofiji da EU osjeća zamor i da ste od predsjednika Makrona dobili hladan tuš, ali polako, razmislimo o tome. Realnost je da imate strateške argumente i kad to imate jednog dana CG i Zapadni Balkan biće dio Evrope. Crna Gora može da prevaziđe očekivanja evropskih partnera, i samim tim promijeni njihovu politiku i ubrza agendu.”, smatra on.

Sve to doprinosi imudžu Crne Gore kao privlačne destinacije i za turiste i za investitore.

“To je kao da imate polisu osiguranja i bilo da ste turisti ili investitori imate tu neku osnovu da ćete u Crnoj Gori biti sigurni. Ulazak u NATO je kao znak da je ovo mjesto bezbjedno. I nadam se da će to pojačati samopouzdanje da napravite prave reforme i tako privučete više stranih investitora, jer na kraju dana sigurnost ide ruku pod ruku sa napretkom. Pravi izazov za CG danas je da svojim ljudima omogući bolje sjutra, dobre poslove, dobre plate.”, rekao je Vilson za Pink M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.