Prošle godine ostvareno više od 17 hiljada donacija krvi
Foto: AA

Dan dobrovoljnih davalaca krvi Crne Gore

Prošle godine ostvareno više od 17 hiljada donacija krvi

Crveni krst Crne Gore obilježava danas Dan dobrovoljnih davalaca krvi. U prošloj godini donirano je 17.720 doza krvi, a bilježi se trend rasta broja donacija.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore upućen je poziv građanima da daju krv, jer na taj način direktno pomažu u spašavanju nečijeg života

U prostorijama Crvenog krsta u Podgorici, održana je svečanost na kojoj su dodijeljena priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi. 

2018051023027646833548171Web

Foto:AA

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, kazao je da je prioritet Ministarstva zdravlja obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i kontinuiranog procesa rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi. 

"Tokom prethodne godine ostvaren je procenat davalaštva od oko 2,9 odsto ili 17.720 doza krvi. U odnosu na prethodnu godinu, broj donacija je povećan za oko 500, i to je rezultat nastavka rada na popularizaciji i edukaciji stanovništva o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi“, kazao je Hrapović. 

hrapovic

Foto: Kenan Hrapović

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi, Gordana Rašović kazala je da je u 2017. godini realizovano više od 200 akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. 

"Krupnim koracima idemo naprijed sa blizu 50 posto dobrovoljnih nenamjenskih donacija, za razliku od prethodnog perioda kada smo bili na manje od 20 posto. Ovo su izuzetni rezultati na koje svi mi možemo biti ponosni“, kazala je Rašović.

Gojko Bubanja iz Berana, dobio je danas priznanje, jer je 102 puta dao krv. 

"Krv sam počeo da dajem 1974. godine. Poručujem mladim ljudima da daju krv. Treba ih animirati i motivisati da učestvuju u akcijama davanja krvi“, kazao je Bubanja. 

Priznanja su dobili i Milovan Mirković iz Nikšića, koji je dao krv 67 puta, kao i Blagoje Krsmanović iz Pljevalja, za 58 darivanja krvi. 

Plaketa zahvalnosti uručena je klubu dobrovoljnog davalaštva krvi „Toš Čelik“ iz Nikšića.

Priznanja su dobili transfuziolozi sa Cetinja i Pljevalja Dragan Gazivoda i Lela Gogić, dok su za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađeni Lidija Lekić iz Berana i Zorica Bešović iz Podgorice. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.