Počinje nedelja zdravlja
ilustracija

Danas Svjetski dan zdravlja

Počinje nedelja zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, iz CAZAS-a podsjećaju na obaveze preuzete usvajanjem ciljeva održivog razvoja. U skladu sa globalnom temom, univerzalne zdravstvene zaštite pod sloganom “Zdravlje za sve” danas će zvanično početi nedjelja zdravlja koja će trajati do 15. aprila.

Svaka osoba treba da ostvari svoje pravo na najviši mogući nivo zdravlja. Zdravstvena zaštita treba biti dostupna svima. Potpuno. Kvalitetno. Blagovremeno. Bez diskriminacije. Poštujući ljudska prava - poručuju iz CAZASa.

Ističu da je univerzalna zdravstvena zaštita postignuta onda kada je politička volja za tim jaka.

U skladu sa ovogodišnjom kampanjom pozivaju sve lideri i donosioce odluka da ispunjavaju obaveze u domenu ostavarivanja ciljeva održivog razvoja u 2015. godini i konkretne korake za unapređenje zdravlja svih ljudi, na koje su se obavezali. To znači obezbjeđivanje da svako ima svugdje pristup osnovnim zdravstvenim uslugama bez suočavanja sa finansijskim poteškoćama.

"Na današnji dan važno je naglasiti moć donosioca odluka da transformišu zdravlje svoje nacije kao i važnost vođenja efikasnog strukturiranog dijaloga o politikama kako unaprijediti univerzalnu zdravstvenu zaštitu na domaćem nivou", navodi se u saopštenju.

CAZAS pozdravlja sve napore koje je Crna Gora do sada realizovala u oblastima ostvarivanja ciljeva održivog razvoja ali upozorava da ima dosta posla u rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu.

Nedjelja zdravlja, koju CAZAS realizuje sa partnerima, počinje danas online kampanjom na portal www.zdravlje.co.me

Prema najavi, u utorak, 10. aprila u saradnji sa Nacionalnim savjetom za alkohol i Ministarstvom zdravlja u Domu zdravlje Blok V u Podgorici biće postavljen info štand gdje će svi moći da se edukuju o štetnim posledicama upotrebe alkohola i pravima pacijenata. Dan kasnije, biće održana panel diskusija u saradnji sa Udruženjem “Roditelji” na temu “Ishrana djece u vremenu loših navika”  koja će se održati u EU info centru u Podgorici od 10h.

"Dan otvorenih vrata u drop in centru Podgorica, održaće se u petak 13. aprila u 12 časova gdje ćemo sa svim zainteresovanima osim bolesti zavisnosti razgovarati i o servisima podrške u lokalnim zajednicama za osobe koje su pogođene problemom zavisnosti.Nedelja zdravlje biće završena učešćem na Festivalu zdravlja u TC “Delta” gdje će tokom dva dana na štandu CAZAS-a svi moći da se edukuju o raznim oblastima zdravlje sa stručnjacima i edukatorima", zaključili su iz CASAZa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.