Crna Gora dnevno po zatvoreniku potroši 19 eura, evropski prosjek 51 euro
ilustracija

Godišnji statistički izveštaj o zatvorima

Crna Gora dnevno po zatvoreniku potroši 19 eura, evropski prosjek 51 euro

Crna Gora dnevno po zatvoreniku potroši 19 eura, što je znatno niže od evropskog prosjeka od 51 eura, navodi se u Godišnjem statističkom izveštaju o zatvorima (SPACE) za 2016. godinu Savjeta Evropa (SE).

Prema dokumentu, koji je Savjet objavio ove sedmice, evropski zatvori su, u prosjeku, skoro ispunjeni do posljednjeg mjesta – više od 90 odsto kapaciteta.

Prema podacima iz izvještaja koji su dostavljeni Pobjedi, Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja SE koja nema taj problem.

U dokumentima se navodi i da je ukupan kapacitet zatvorskih institucija u Crnoj Gori 1,35 hiljade mjesta, dok je prosječan broj zatvorenika po ćeliji znatno visok, 3,6 u odnosu na evropski prosjek koji iznosi 1,4.

Kada su u pitanju troškovi koje država izdvaja za zatvore,navodi se da je ukupan budžet koji je administracija zatvora u Crnoj Gori potrošila u 2015. godini iznosio 7,5 miliona eura.

Prosječan dnevni trošak po zatvoreniku iznosio je 19 eura, što je znatno niže od evropskog prosjeka od 51 eura.

Najniži dnevni trošak je u Moldaviji (šest eura za dan ) i u Jermeniji (11,1 po zatvoreniku dnevno), dok je najveća potrošnja po zatvoreniku dnevno u San Marinu (707,92 eura) i Švedskoj (359 eura).

U crnogorskim kaznenim institucijama jednom zatvoreniku dostupna su četiri kvadratna metra prostora, a gustina zatvora na 100 mjesta je 80,1, što je bolji prosjek od evropskog gdje je na 100 mjesta raspoređeno 90 zatvorenika.

U crnogorskim zatvorima je u 2016. godini bilo ukupno 1.081 zatvorenik od čega je 774 bilo pravosnažno osuđeno, dok je 307 bilo pritvoreno, piše u Izvještaju.

U dokumentu se navodi da se ukupan broj zatvorenika povećao sa 986 koliko ih je bilo u 2009. godini na 1.100 u 2015. i ostao približno isti u 2016.

Prema objavljenom izvještaju, stopa zatvorske populacije u Crnoj Gori iznosi 173 zatvorenika na 100 hiljada stanovnika, dok je evropska statistika znatno manja i iznosi 117 zatvorenika na isti broj stanovnika.

Dodaje se i da je srednja starost zatvorske populacije 34 godine, nešto niža od evropske, 35 godina.

Najveći dio zatvorenika u Crnoj Gori osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od godine do tri godine zatvora (32,8 odsto).

Izvor:Cdm

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.