Prosvjetna zajednica: Učiteljica nezakonito i nepravedno dobila otkaz
OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša"

Diskreditovana nakon 33 godine radnog staža

Prosvjetna zajednica: Učiteljica nezakonito i nepravedno dobila otkaz

Udruženje Prosvjetna zajednica reagovalo je povodom odluke uprave Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi da se učiteljici Svetlani Popović uruči otkaz, navodeći da će joj pružiti svu potrebnu pomoć kako bi dokazala da nije kriva.

U obrazloženju otkaza koji je primila 8. marta navedeno je da je Popović "teže povrijedila radnu obavezu tako što je prijetila učenicama".

“Po našem dubokom uvjerenju i po korpusu raznih argumenata i dokaznih činjenica koje smo prikupili, sasvim je nezakonito i nepravedno kažnjena učiteljica koja nije samo ostala bez posla nakon 33 godine radnog staža, nego izvedena na rub srama i diskreditovana na brutalan i krajnje neprimjeren način i to od onih od kojih se to ne očekuje-djece i njihovih roditelja”, naveli su iz Prosvjetne zajednice u saopštenju.

Roditelji desetogodišnje učenice I. K. prijavili su sredinom decembra upravi škole i policiji da je Popović njihovoj ćerki, kojoj ne predaje, prijetila da će je “prebiti i odrobijati”. U prijavi su naveli da je “uletjela u razred kom ne predaje i pitala ko je učenica koja ju je sa drugaricom ogovarala”. Povod je to što su djevojčice pričale da se Popović prošle godine tokom ljetnje škole na Žabljaku "tukla sa koleginicom i vukla je za kosu”.

Iz Prosvjetne zajednice tvrde da je istina drugačija. Popović je, kažu, na Žabljaku upozoravala kolege da pokažu više odgovornosti, jer postoji realna opasnost po bezbjednost djece prilikom obilaska jezera. Takođe, navode da je razlog neprijateljstva prema učiteljici i nesreća na magistralnom putu prema Žabljaku kada je automobil udario u nezaštićenog dječaka, koji je zbog zadobijenih povreda završio u Kliničkom centru u Podgorici.

“Po povratku, u školi se raspravljalo o incidentima. Međutim, nadležni organi, jer bi to ugrozilo integritet škole, već su umjesto samokritike i pravedne i profesionalne reakcije, krivicu usmjerili prema savjesnoj i odgovornoj radnici koja je ukazivala na problem”, naveli su iz Prosvjetne zajednice.

Oni negoduju i zbog, kako navode, odsustva adekvatnog postupanja uprave škole i kolega, te tvrde da je uprava škole sprovodila mobing nad učiteljicom Popović i da su takvim ponašanjem ohrabrili učenike da se loše ponašaju prema učiteljici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.