Apel ministrima i direktorima javnih ustanova: Umjesto koleginicama, uručite poklone ugroženim ženama
Foto: Banka hrane

Banka hrane povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena

Apel ministrima i direktorima javnih ustanova: Umjesto koleginicama, uručite poklone ugroženim ženama

Povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava sjutra, 8. marta Banka hrane ističe da je mali broj žena zaposleno iako čine veći dio ukupnog stanovništva.

"Neznatan broj žena je na radnim mjestima  koje donose novac i moć, jer takve pozicije, po nepisanom pravilu, i dalje pripadaju muškarcima.
Nerijetko žene su žrtve porodičnog nasilja. Samohrane majke kojih po nekim procjenama imao oko 15. 000  u Crnoj Gori su jedna od nezaštićenih i ugroženih kategorija.One nemaju  podršku države u procesu  razvoda, sa teškoćom se  zapošljavaju, finasijski su često na rubu egzistencije", naveli su iz Banke Hrane.

Dodaju da je neplaćeni rad je takođe važan aspekat priče o neravnopravnom položaju žena.

"Govorimo o onom svakodnevnom i nevidljivom radu kod kuće - od kuvanja, pranja i peglanja do čuvanja djece  i brige o njima i starima. One srećnice koje su uspjele  da nađu posao, “srećne” su duplo, jer ih, kada dođu sa plaćenog posla, čeka posao u kući za koji neće dobiti ni cent.
Kreatori politika bi trebalo da budu svjesni  da vrijeme koje ženu provedu na neplaćenom radu kod svojih kuća predstavlja vrijeme koje one nemaju za svoje akademsko obrazovanje ili profesionalno učenje, poslovno uvezivanje ili slobodno vrijeme.Politike i mjere trebalo bi to da mijenjaju  i da ne nastave sa postojećim neravnopravnostima", kažu iz Banke Hrane.

Ističu da žene ne učestvuju ravnopravno sa muškarcima u kreiranju ekonomske i razvojne politike, uprkos tome što su obrazovane i što imaju znanja.

Podsjećaju da je u skoro svim humanitarnim akcijama te organizacije bilo  pomoći za ženu, suprugu, majku .

"Mi smo pomagali i pomagaćemo svim socijalno ugroženim kategorijama u skladu sa našim mogućnostima. Uvijek  smo imali osjećaj solidarnosti prema ženama, majkama, jer one su u današnjem “muškom” svijetu mnogo ranjivija i ugroženija  populacija. Upućujemo apel svim Ministrima, direktorima javnih preduzeća,  fondova  i ustanova  koji koriste budžetska sredstva, da se makar na ovaj dan sjete  žena i majki koje su bile na našim prioritetnim listama za pomoć. Ako smo mi imali osjećaj  tokom čitave godine  za ugrožene žene i majke, nadamo se da ćete i  Vi naći za shodno da se odazovete ovom pozivu i makar simbolično pokažete saosjećajnost  za njih na ovaj dan", apelovali su iz Banke Hrane.

Veliki je boroj ugroženih žena  koje su morale putem javnih apela doći do neophodne pomoći jer im sistem niije pružio neophodnu  pa su iz Banke Hrane pozvali da im se pokloni pažnja i poklon makar na ovaj dan.

"Ne izdvajajte sredstva iz budžeta  samo za koleginice, kako to inače činite. Kontatirajte  nas i mi ćemo vam dati sve podatke  kako da dođete do njih", poručili su iz Banke Hrane.

Banka hrane je povodom 8.marta uputiti donacije  za žene i djecu koje su korisnice usluga Sigurne ženske kućue u Pljevljima “Bona Fide “ i Udruženju za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.