Bojanić: Današnja Crna Gora zaslužuje Milutina Simovića za predsjednka
Mladen Bojanić

Otvoren manevarski prostor Demokratskoj Partiji Socijalista

Bojanić: Današnja Crna Gora zaslužuje Milutina Simovića za predsjednka

Epopeja zvana dogovor oko zajedničkog kandidata opozicije konačno se završila. Dugo je trajalo nešto čiji se kraj nazirao na samom početku. Ako je za utjehu, crnogorska opozicija ostala je dosljedna sama sebi. Još jednom se svaki vid opozicione saradnje pokazao jalovim.

Čak ni skoro tri decenije duga želja za smjenom Demokratske Partije Socijalista sa vlasti nije dovoljna opozicionim liderima da se okupe oko jednog imena. Svoje razočarenje postupanjima opozicije ne krije ni bivši poslanik Mladen Bojanić.

“Današnja Crna Gora, nakon svih ovih dešavanja sa opozicionim dogovaranjem oko jedinstvenog predsjedničkog kandidata, zaslužuje Milutina Simovića za predsjednika Crne Gore” kaže za Kodex Mladen Bojanić.

Bojanić, kao dokazani opozicionar ironično konstatuje da su svojim (ne)činjenjem crnogorski opozicioni lideri otvorili put predsjedničkom kandidatu Demokratske Partije Socijalista, pa bio to i aktuelni potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, da sa znatno manje napora dođe do pobjede na predsjedničkim izborima. Možda crnogorski opozicioni lideri nijesu uspjeli da se dogovore oko jednog koji bi okupio sve ali su uspjeli da otvore manevarski prostor Demokratskoj Partiji Socijalista za izbore koji  dolaze.

“Jednostavno je svakome jasno da se sada, nakon neuspjeha opozicije da se dogovori oko zajedničkog kandidata i svega onog čemu su građani mogli da svjedoče tokom opozicionih pregovora, otvara prostor Demokratskoj Partiji Socijalista da odnese pobjedu na lokalnim izborima u Podgorici ali i sledećim suočeljavanjima sa opozicijom u lokalu.” konstatuje za Kodex bivši poslanik u crnogorskom Parlamentu Mladen Bojanić.

Ono što se sa sigurnošću može reći, iako su se dogovarali oko zajedničkog kandidata, mogućnost da se neki opozicioni lider odvaži i upusti u predsjedničku trku ravna je nuli, ako se izuzmu najave predsjednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića. Tako opoziciono biračko tijelo još čeka na “glavne” opozicione kandidate. Iako njih nema nekolicina nezavisnih istakla je svoje pretenzije a prvi zvanični kandidat za predsjednika Crne Gore, koji je dostavio potrebne potpise podrške građana Državnoj izbornoj komisiji, je predsjednik Stranke Pravde i Pomirenja, Hazbija Kalač.

Trebalo bi to uskoro da učini i privrednik Vasilije Miličković a očekuje se isto i od dvojice naučnika, Đorđija Blažića i Dragana Hajdukovića. Mladen Bojanić ipak tvrdi da su im šanse da uzdrmaju predsjedničkog kandidata vladajuće većine, male.

"Imam dobro mišljenje o svima njima ali mislim da nemaju potrebnu snagu bez podrške parlamentarne opozicije, kakva god ona da je.” kaže za Kodex bivši poslanik u crnogorskom Parlamentu Mladen Bojanić.

Crnogorska opozicija koja više ni ne pominje ponavljanje parlamentarnih izbora, zbog čega ne prisustvuje sjednicama Parlamenta, zbog ocjene da su im važniji predsjednički i lokalni izbori u Podgorici donijela je zajedničku odluku da će se svako prema njima odrediti kako želi. Tako se opoziciono jedinstvo rasulo na mogućnost imanja svog kandidata, podrške tuđem kandidatu ili neizlaska na izbore. A upravo će to izgleda biti ponuda i opozicionom biračkom tijelu.  

         

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.