Bol koja traje 25 godina: Nit' groba, nit' pravde
Foto:Kodex

Godišnjica zločina u Štrpcima

Bol koja traje 25 godina: Nit' groba, nit' pravde

Suze, drhtaji i uzdasi, danas još jači i bolniji. Tuga za žrtavama i bol zbog nepravde sa kojom se nismo izborili ni nakon dvije i po decenije.

Minutom ćutanja u podne i polaganjem cvijeća na spomen obilježje “Sat života” u Bijelom Polju danas je obilježena 25. godišnjica zločina u Štrpcima.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica žrtava, Foruma Bošnjaka, predstavnici loklanih uprava, političkih partija i građani...

Predstavnik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder podsjetio je da je bilo hladno i tog kobnog 27. februara ’93.-e ali da je danas još hladnije.

“Hladno je i danas jer ni posle četvrt’ vijeka ništa praktično nije pomjereno, traje zločin nad štrbačkim žrtvama i njihovim porodicama, traje jer tri države ni poslije 25 godina nijesu smogle snage ili nijesu htjele da riješe ovaj slučaj. Čekaju da zaborav prekrije sve, ali zaborav ne može prekriti zločin i on ne zastarijeva”, kazao je Rastoder.

Istakao je države moraju rasvijetliti zločin u Šrtpcima ali i sve slične zločine kako bismo mogli da gradimo neku bolju budućnost za našu omladinu.

“Apelujemo na sve institucije u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini da što prije rasvijetle zločin u Štrpcima i otkriju gdje su posmrtni ostaci žrtava. 2014. godine uhapšeno je 15 onih za koje se sumnja da su učestvovali u otmici 1993.godine. To suđenje se odgađa i traje i do današnjeg dana i za 4 godine se nije mnogo uradilo”, naveo je Rastoder.

Prema njegovim riječima neizvjesnost je ono sa čim se porodice nastradalih bore 25 godina, a ni nakon tog perioda nije im pružena vjera u pravdu.

Ragip Ličina, brat nastradalog Iljaza, kazao je da 25 godina porodice čekaju pravdu koja ih zaobilazi. Dodao je da i dalje strpljivo čekaju odgovor nadležnih.

“Pitamo odgovorne zbog čega ćute 25 godina? Nekad se možda nije moglo i smjelo ali danas država ima sva sredstva da riješi zločin. Ne čuje se naše pravosuđe i tužilaštvo. Zbog čega su zločinci nedostupni pravdi? Ako država računa na nas, apelujem na vrh da iskoristi sve mehanizme i riješi zločin kako ne bismo tugovali i kako ne bismo ostavili našu omladinu u neizvjesnosti”, poručio je Ličina.

P1010859

Ličina: Zbog čega ćute 25 godina?

Velija Murić advokat porodica žrtava dolazak kod ovog spomenika vidi kao dolazak na sopstveno groblje.

Murić je danas u obraćanju opisao poražavajuću situaciju iz sudnice.

-Na jedno moje pitanje danas osuđenom “zašto pobi toliko nevinih i nedužnih ljudi” nije ni trepnuo a rekao mi je “meni su kazali da Turke treba biti i ubiti, da njima nije tu mjesto, to su naši neprijatelji”. Bizarnije od toga ne može biti ništa ako pođemo od istine da mi ovdje na ovim prostorima nijesmo Turci, mi smo narod kao i svi ostali, genetski pomiješani, rodbinski, prijateljski i na sve ostale načine povezani – kazao je Murić.

P1010850

Osuđeni Ranisavljević je, kako je rekao Murić, sudu pomenuo najmanje pola imena koja se sada nalaze na optužnicama kod sarajevskog i beogradskog Specijalnog suda.

“ Pitam šta se desilo da tada pravosuđe nije procesuiralo ta lica i zbog čega Milan Lukić nije optužen kao vođe grupe?”, naveo je Murić.

Većina žrtava zločina sa stanici Štrpci bile su iz Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda, Berana i Podgorice. Godišnjica zločina obilježena je i u Podgorici, Prijepolju i Beogradu.

"Dolaskom ove pravde opominjale bi se buduće generacije"

Sestra ubijenog Safeta Preljevića, Sebija Kajević, istakla je danas u Prijepolju da se svake godine 27. februara dešava sve isto te da je zbog tuge i žalosti izgubila i roditelje.

„Nisu imali nikavih primanja, u teškim problemima su živjeli. Da se bar nađu posmrtni ostaci i da znamo gdje mu je grob. Ovako, nit' groba, nit' roba. U neizvjesnosti živimo. Živce smo pogubili, mučimo se od danas do sjutra“, kazala je Sebija.

„Nadamo se da će se ovaj događaj procesuirati završiti i da se ovo što se desilo nama, ne dešava i ne ponavlja. Svi oni koji se u budućnosti drznu da urade ovako gnusan zločin, da ovo bude opomena, dolaskom ove pravde opominjale bi se buduće generacije, ne bi dolazilo do ovakvih zločina u budućnosti“, poručio je Nail Kajević, brat ubijenog Nijazima Kajevića, prenosi agencija Anadolija.

Podsjetimo, 27. februara 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli su i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

P1010830

Spomenik u Bijelom Polju, foto:Kodex

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga. Za ovaj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. 

Ranisavljević je 2003. godine pred sudom u Bijelom Polju osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.Tokom suđenja Ranisavljeviću, na osnovu dokumentacije ŽTP „Beograd” utvrđeno je da je otmica bila unaprijed planirana i da su predstavnici državnih organa Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) bili upoznati sa postojanjem plana da se na stanici Štrpci izvrši otmica putnika nesrpske nacionalnosti.

Mićo Jovičić je, pred sudom Bosne i Hercegovine, priznao je da je učestvovao u premlaćivanju civila i da je čuvao stražu prilikom njihove otmice iz voza i likvidacije. Nakon sporazuma o priznanju krivice 2016. godine, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade, i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

U Srbiji zbog ovog zločina do danas nikome nije suđeno. Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) prvi put je podiglo optužnicu u martu 2015. godine protiv pet lica, Viši sud u Beogradu tu optužnicu nije potvrdio već je nekoliko puta vraćao na dopunu.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije dostavilo je 26. oktobra prošle Višem sudu u Beogradu - Odeljenju za ratne zločine optužnicu u predmetu "Štpci" protiv pet pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog opravdane sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.