Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije

Do utroška raspoloživih sredstava od 150.000 eura

Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), raspisalo je danas Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije 2018-2020, u 2018. godini, koji će biti otvoren je do utroška raspoloživih sredstava od 150.000 eura, odnosno najkasnije do 15. decembra ove godine.

"Poziv je usmjeren na privredne subjekte čija je pretežna djelatnost registrovana u oblastima prerađivačke industrije, kao što su proizvodnja prehrambenih proizvoda, tekstilna, drvna, farmaceutska, metalna industrija i ostale prerađivačke djelatnosti.

Program podrazumijeva realizaciju planirane investicije – nabavku opreme, dijelom ili u potpunosti, kroz kreditni aranžman sa IRF-om. Ukoliko IRF odobri kredit, potencijalni korisnik može ostvariti pravo na subvenciju do 20% vrijednosti nabavke opreme (bez poreza na dodatu vrijednost) na iznos sredstava obezbijeđenih kroz kreditni aranžman sa IRF, u skladu sa Programom i pravilima dodjele državne pomoći", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Dodaje se da visina odobrenih bespovratnih sredstava zavisi od veličine privrednog subjekta: u slučaju preduzetnika, mikro i malih privrednih društava iznosi do 20%, a u slučaju srednjih privrednih društava iznosi do 10%.

Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura, pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25.000 do 100.000 eura.

Sredstva opredijeljena Programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke opreme, i to za nabavku: nove proizvodne opreme i/ili mašina; polovne proizvodne opreme i/ili mašina, ne starije od pet godina i novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine.

U prethodne dvije godine kroz realizaciju ovog programa dodijeljeno 71.136 eura bespovratnih sredstava i odobreno 458.207 eura kreditnih sredstava od strane IRF-a, na osnovu čega su nabavljene mašine i prateća oprema u vrijednosti od 531.366 eura.

"Neophodne informacije i stručna pomoć u vezi sa Programom mogu se dobiti u prostorijama Ministarstva ekonomije (kancelarija br. 7, radnim danima u periodu od 09-12 h, ili na broj telefona: 020/482-157) i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (radnim danima u periodu od 09-12 h, ili na broj telefona: 020/416-600)", poručuju iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.