Radnici gradske čistoće od knjiga sa otpada napravili veliku biblioteku, iznajmljivanje besplatno
Foto: Telegraf

Ankara

Radnici gradske čistoće od knjiga sa otpada napravili veliku biblioteku, iznajmljivanje besplatno

Knjige su podijeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dječjih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika.

Radnici gradske čistoće u Ankari napravili su biblioteku od knjiga koje su pokupili iz kontejnera širom grada.

- Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život - kaže Emirali Urtekin, upravnik biblioteke.

Dok je s kolegama razmišljao o tome šta bi mogli da rade pored redovnog posla, rodila se ideja o biblioteci. Takođe koriste i kante za smeće koje su bačene kao staro gvožđe, da bi na njima svirali i tako su osnovali i muzičku grupu.

- Čitanje je dobro za mozak i navodi vas na nove ideje - kaže dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz, koji čitaocima izdaje knjige.

Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čekaju svoje mesto na polici, piše Spiegel.de.

Foto: Telegraf

Knjige su podijeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dječjih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika, a projekat su pokrenuli prije sedam mjeseci.

Biblioteku koja sad radi 24 časa dnevno i koja je otvorena za sve, na početku su koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700).

Radnici čistoće svoju pauzu mogu da provedu u njoj uz čaj i knjigu, kao što mogu da igraju i šah, jer se u nedavno renoviranoj fabričkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dvije nedjelje.

- Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju nam dobrovoljne priloge - kaže upravnik biblioteke Urtekin.

Neki im čak šalju knjige poštom iz drugih gradova. U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece, čije škole nemaju bibilioteku, ili je izbor knjiga mali.

- Veoma smo zadovoljni. Projekat nam je dao nov identitet - kaže Urtekin.

Izvor: Telegraf

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.