Ne očekuju rast sive ekonomije zbog povećanja PDV-a
ilustracija

Joković smatra

Ne očekuju rast sive ekonomije zbog povećanja PDV-a

Direktor Uprave carina Vladan Joković rekao je da ne očekuje rast sive ekonomije zbog povećanja PDV-a na 21 odsto, ali da postoje realni izazovi da se to može desiti zbog veće akcize na cigarete.

On je Pobjedi rekao da svako povećanje dažbina nosi određeni rizik rasta sive ekonomije, na šta bitno utiču iznos povećanja, efikasnost sistema naplate, kontrola...

"Imajući u vidu ustanovljenu metodologiju naplate uvoznog PDV-a kao i pojačane kontrole, očekuje se dalje jačanje fiskalne discipline i adekvatan rast naplate prihoda. Što se tiče akciza na cigarete, imajući u vidu spremnost nadležnih državnih organa kao i do sada postignute rezultate u sankcionisanju neregularnosti i uvođenju fiskalne discipline, očekuje se nastavak trenda dobre naplate", kazao je Joković i dodao da je iskustvo nakon posljednjeg povećanja akcize u avgustu 2017. pozitivno, jer je naplaćeno 22,5 miliona eura, odnosno 14,7 odsto više.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.