Popović: Male države vrlo lako mogu biti zapostavljene
Sa konferencije

LP domaćin međunarodne konferencije: Govorili o sigurnosti regiona

Popović: Male države vrlo lako mogu biti zapostavljene

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović bio je panelista na međunarodnoj konferencij o bezbijednosti Zapadnog Balkana i procesu evropskih integracija regiona. Domaćin ove evropske konferencije u Podgorici bila je Liberalna partija.

Popović je na panelu govorio sa dugogodišnjom evropskom poslanicom EPP grupacije iz Njemačke, Doris Pak i sa Romanom Jakičem, bivšim ministrom odbrane Slovenije iz ALDE partije liberala Evrope.

“U uslovima kada se svjetski tokovi mijenjaju iz trenutka u trenutak, kada se virus terorizma i agresivnog ekstremizma neobuzdano širi različitim putevima i sredstvima, kada se svako dešavanje u bilo kojem dijelu svijeta vrlo lako može negativno odraziti i na turbulentni Balkan i našu državu, u vremenima kada male države vrlo lako mogu biti zapostavljene u svakom smislu a naročito ekonomskom i bezbjedonosnom, životna je potreba Crne Gore i njenog naroda da nastavi putem koji je čvrsto trasirala članstvo u NATO i EU savez.  Danas se Evro-Atlantska oblast nalazi u miru, i prijetnja konvencionalnog napada na NATO zemlje je mala. To predstavlja istorijski uspjeh politike snažne odbrane, Evro-Atlantske integracije i partnerstva koje je usmjeravalo NATO kroz više od pola vijeka,” naveo je predsjednik LPCG u obraćanju.

Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i funkcioner ALDE saveza evropskih liberala, naveo je da je pored svih problema koji su postojali u tom procesu, članstvo Crne Gore u NATO od ogromnog značaja za bezbijednost regiona. On je naveo da to nije samo regionalno već i geopolitički starteški važno pitanje jer bi bez članstva Crne Gore, postojala velika opasnost od stranog uplitanja i komplikacije političke i sigurnosne situacije.

Doris Pak, bivša poslanica EPP grupe i njemačke CDU, govorila je o važnosti glasa javnosti i nezavisnih medija u cijelom procesu bezbijednosti država regiona i Evrope. Ona se saglasila da je NATO veoma značajan faktor stabilnosti ali da države moraju dodatno raditi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

Domaćin Konferencije koju je po prvi put u Podgorici organizovala European network of political foundations, evropska mreža političkih fondacija, bila je Liberalna partija. Govornici su bili i politički predstavnici iz država regiona ali i civilnog sektora.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.