Španska vlada smijenila katalonske lidere
Foto: Tanjug

Hitno raspisivanje vanrednih izbora

Španska vlada smijenila katalonske lidere

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je danas od Senata direktna ovlašćenja za raspuštanje regionalne vlade u Kataloniji i hitno raspisivanje vanrednih izbora u tom španskom regionu.

Rahoj je rekao da je centralna vlada u Madridu primorana da preduzme "korake bez presedana" za uspostavljanje reda u Kataloniji poslije referenduma o nezavisnosti koji su podržali regionalni zvaničnici.

On je tako zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava, dodajući da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već se odnosi samo na smjenjivanje separatističkih katalonskih lidera.

Vlada u Madridu se odlučila na ovakav korak da bi blokirala napore katalonskih lidera da proglase nezavisnost poslije referenduma o nezavisnosti Katlonije održanog 1. oktobra, navodi agencija AP.

Španski premijer je dodao da su separatisti primorali vladu da aktivira član 155 Ustava.

Španska vlada održala je danas sjednicu o pokretanju procesa djelimičnog ili potpunog ukidanja autonomije Katalonije primjenom člana 155 Ustava, pošto je katalonski vođa Karles Pućdemon u četvrtak saopštio da Katalonija nije proglasila nezavisnost ali da bi mogla to zvanično da uradi, ako Madrid nastavi sa "represijom".

Mjere koje vlada namjerava da primijeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primijenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji poslije diktature generala Franciska Franka.

Beta
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.