Trudne Crnogorke u tajnosti odlaze u BG da saznaju pol djeteta
Ilustracija

Zbog prtiska da bude muško

Trudne Crnogorke u tajnosti odlaze u BG da saznaju pol djeteta

Trudne Crnogorke tajno posjećuju beogradske privatne klinike i opasnim testiranjem, zbog pritiska da dobiju sina, provjeravaju kog je pola njihovo dijete.

“Ne mogu na abortus niti bih ja željela, a suprug me tjera. Pošto mi je treća ćerka”, prenosi jedna žena za Eksploziv iskustvo svoje drugarice.

Da takvih slučajeva u Crnoj Gori ima dosta pokazalo je ozbiljno novinarsko i društveno istraživanje koje je trajalo šest mjeseci.

Otkriveno je i da tajne posjete po tamošnjim, alil i beogradskim laboratorijama zapravo imaju samo jedan cilj – na vrijeme otkriti pol djeteta. Na sjeveru Crne Gore, gdje se to navodno najčešće dešava – nerado se priča. 

“Najveći razlog je bio što je djevojčica. Jer ovdje je, takoreći, takva sredina da muževi, kako da vam kažem, da je njihova riječ zadnja. Žena nema pravo glasa. Mora da trpi i ćuti, kako oni kažu”, navodi ona. 

Statistika kao da potkrijepljuje rezultate istraživanja - u 2016. godini u Crnoj Gori je rođeno više dječaka nego djevojčica. U Zavodu za statistiku kažu da je tako u prosjeku poslednjih 20 godina. 

“Prije je bilo - ako se ne rodi muško, auu to propast, te ovo, te ono. A sad nije, to je sad manje. Ja imam tri ćerke i obožavam moje djevojčice. Apsolutno nije istina. Imam i sina, naravno, ali obožavam moje djevojčice”, dodaje ona. 

Kako Eksploziv saznaje, Crnogorke se uglavnom opredjeljuju za bezbolniji test, koji košta 650 eura.

 

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.