Za
Ilustracija

Novi izbori, stara priča

Za "siguran glas" se plaća od 15 do 100 eura

Partije su napokon priznale. Plaćaće putne troškove studentima u zamjenu za “siguran glas” na predsjedničkim izborima 7. parila. Dnevne novine saznaju da će naknada za glas biti skoro simbolična, od 15 do 100 eura, u zavisnosti od partije i mjesta gdje studirate. DPS i dalje najizdašnija, DF “škrtiji”.

Novi izbori, strara priča. Isplaćivanje putnih troškova je ponovo aktuelno. Dnevne novine ekskluzivno objavljuju cjenovnik koji važi već nekoliko godina u skoro svim gradovima na sjeveru Crne Gore. Iako političke partije u Crnoj Gori često saopštavaju da se kupovina glasova vezuje sa DPS, Dnevne novine saznaju da skoro sve političke stranke plaćaju studentima putne troškove u zamjenu za glas

 Pred ove izbore, za razliku od prethodnih, partije potvrđuju da će isplaćivati putne troškove. Student iz Pljevalja koji je želio da ostane anoniman potvrdio nam je da mu je stigla ponuda iz OO DPS da se njegovo ime stavi na spisak, a da on dobije 75 eura, pošto je to tarifa koju DPS isplaćuje za studente koji studiraju u Beogradu, a koji pravo glasa ostvaruju u Pljevljima. Osim Pljevalja, ova partija isplaćuje putne troškove i u Plavu, Andrijevici, Beranama, Mojkovcu, Rožajama, Bijelom Polju. Da DPS plaća putne troškove studentima u zamjenu za glas potvrdio je i predsjednik OO DPS Berane Budimir Dabetić.

“Najverovatnije ćemo isplaćivati putne troškove studentima”, rekao je Dabetić. Prema saznanjima DN, studenti iz Berana koji studiraju u Podgorici će dobijati po 45 eura.

Da DPS nije jedina stranka koja studentima nudi novac za glas, potvrđeno je i iz DF-a. Poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je da ta partija još nije odlučila da li će plaćati putne troškove studentima, ali prema informacijama Dnevnih novina i ta partija nudi novac u zamjenu za glas, ali znatno manje nego što to radi DPS.

Iz Bošnjačke stranke nismo mogli dobiti bilo kakvu informaciju oko plaćanja putnih troškova, ali nekoliko studenata je potvrdilo da je BS na parlamentarnim izborima studentima u Plavu i Rožajama isplaćivala putne troškove. Ipak, student koji se ne prijavi u političku partiju prije izbora koju planira da glasa ostaje bez putnih troškova.

“Dvije nedelje prije glasanja, studenti dobijaju poziv od aktivista političkih partija koji im u zamjenu za glas nude putne troškove. Sa sigurnošću mogu reći da su putni troškovi DPS skoro duplo veći, dok putni troškovi DF-a iznose koliko i cijena autobuske karte do matičnog grada. Većina nas se odluči za DPS jer uvijek daju duplo, a ponekad i troduplo veću cijenu od opozicije”, objasnio je student iz Berana.

Kako je detaljnije pojasnio, nakon što student glasa na biračkom mjestu, odlazi u štab partije koju je glasao i preuzima putne troškove. Prije nego se podignu putni troškovi, osoba zadužena za isplatu putnih troškova zove svog predstavnika na biračkom mjestu gdje je student glasao kako bi provjerio da li je isti glasao i kada. Nakon toga, student je dužan da potpiše da je uzeo putne troškove.

Cjenovnik DPS-a

Plav-Podgorica 20 €

Plav-Sarajevo 50 €

Plav-Nikšić 30 €

Plav-Kotor 30 €

Pljevlja-Podgorica 50 €

Pljevlja-Beograd 75-100 €

Pljevlja-Sarajevo 70-80 €

Pljevlja-Nikšić 40 €

Pljevlja-Kotor 40 €

Berane-Podgorica 40 €

Berane-Beograd 60 €

Rožaje-Podgorica 45 €

Žabljak-Podgorica 25 €

Cjenovnik DF-a

Pljevlja- Podgorica 20 €

Pljevlja-Beograd 40 €

Berane-Podgorica 15-20 €

Žabljak- Podgorica 15 €

Bošnjačke stranke

Plav-Podgorica 20 €

Plav-Sarajevo 50 €

Plav-Novi Pazar 20 €

Rožaje-Podgorica 20 €

Rožaje-Sarajevo 40 €

(Izvor:Dnevne novine)