Počela svetkovina muzike: Kotor domaćin velikanima

Počela svetkovina muzike: Kotor domaćin velikanima

Veličanstvenom umjetničkom manifestacijom „Korijeni“ ispred Katedrale sv Tripuna u Kotoru sinoć su počeli XVI KotorArt Don Brankovi dani muzike, koji će do 13. avgusta publici prirediti 11 glavnih i više od 100 pratećih programa, i ponuditi visok nivo gostujućih umjetničkih sadržaja.

„Večerašnju noć nismo mi posvetili Gradu. Grad se noćas posvećuje svakome od nas ponaosob. Da svi uz iskrene zvuke orkestra razmislimo naijskrenije o korijenima. Večeras smo pozvani da se vratimo sebi, da se vratimo jedni drugima, da bismo se vratili Gradu. Umjetnici, gosti, prijateji i posjetioci ne posjećuju Grad zato što je to najbolja scena i najbolji program koji mogu da vide. Ne. KotorArt i Grad se posjećuju zbog drugog kvaliteta. Zbog iskrenosti. Kotor ne priređuje festival da bi se dopao drugima, da bi privukao druge, već iz najiskrenije potrebe da izrazi sebe. Naslagane hiljade godina istorije se u Kotoru ne materijalizuju sam kroz impozantne utvrde, crkve, pjace i trgove, već kroz potrebu da se kroz umjetnost i iskrenost izrazi svako bilo koje je kroz milenijume udaralo ovim ulicama“, rekao je predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić otvarajući Don Brankove dane muzike.

Već na izlazak na scenu dirigenta Vahana Mardirosijana  i Festivalskog orkestra /FoKA/ sačinjenog od muzičara iz četiri zemlje, publika je snažnim aplauzom pokazala da je nestrpljivo čekala početak velike prestižne međunarodne svetkovine umjetničke muzike.

Oduševljenje publike kulminiralo je slušanjem svjetske premijere “Varijacija na temu Bokeljskog kola”, svojevrsne kotorske „Ode radosti“ kojima je istovremeno obilježeno i 175 godina postojanja Gradske muzike Kotor. Gradska muzika i Bokeljska mornarica i vizuelno su uveličali događaj, krećući se scenom i kroz publiku, pri smjeni šest varijacija, čiji autori dolaze iz šest zemalja okruženja. Radi se o mladim kompozitorima: Marijana Janevskoj, Marku Kovaču, Sonji Mutić, Uršuli Jašovec i Antoniu Babiću. Koordinatorka ovog neobično vrijednog projekta je kompozitorka Nina Perović.

„Izvanredni festival šesnaesti put se otvara u Kotoru potvrđujući kreativne i kulturne kapacitete našeg grada i stoljetni kontinuitet naše umjetničke tradicije. Bokeljkska mornarica formirana je 809. godine, i, poslije crkve je najstarija postojeća insititucija. Večerašnji koncert potvrđuje da je Mornarica ne samo čuvar tradicije već da je aktuelna i u stanju da motiviše savremenu klasičnu muziku“, rekao je admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega.

Sa uživanjem je odslušan je Betovenov prvi klavirski koncert pijaniste Ratimira Martinovića, čime se pijanista odužio Crnoj Gori za nenastupanje 21.maja, kada je trebalo da bude izveden.

Publika je sa pažnjom pratila dokumentarni film Odbrojavanje Dušana Vulekovića, film o Kotoru, kojim iz umjetničke perspektive autor ukazuje na sve ono na šta se i sam KotorArt oslanja – istoriju i tradiciju umjetnosti u Kotoru, temama vezanim za kulturnu baštinu Kotora i Boke, pogotovo nematerijalnu, specifične načine na koje je ona ugrožena, kao i važnost njenog postojanja i čuvanja.

Otvaranju su prisustovale mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života Crne Gore i predstavnici medija.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike i ove godine su obezbijedili izvođenja vrhunskih umjetničkih imena i reprezentativne programe u okviru prestižne međunarodne svetkovine umjetničke muzike.

Ove godine ugostiće trojicu vjerovatno najvećih violinista regiona: Romana Simovića, Nemanju Radulovića i Stefana Milenkovića, te najjaču pijanističku džez postavku regiona: Bojana Zulfikarpašića, Vasila Hadžimanova i Matiju Dedića. Edicija „Miloš Invites“ i ove godine podrazumijeva koncert gitariste Miloša Karadaglića i njegovih gostiju u Luštica Bay-u, a na manifestaciju dolaze poznati vokali: Bisera Veletanlić, Gabi Novak i Amira Medunjanin. Kamernu muziku Festival će njegovati nastupima nekoliko vrhunskih ansambala. KotorArtić i ove godine njeguje muzički ukus kod mališana, a više od 100 programa uličnih performera okupiraće kotorske trgove.

Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 30. juna do 14. avgusta pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Festival ima 4 segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa.

Sponzori festivala su Luštica Bay, Coca Cola, hoteli „Palma“ i „Palmon bay“. Medijski prijatelji su gotovo svi mediji u Crnoj Gori

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.