Orašasti plodovi najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog crijeva
Ilustracija

Zdrave nezasićene masne kisjeline

Orašasti plodovi najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog crijeva

Orašasti plodovi sadrže zdrave nezasićene masne kisjeline i bogat su izvor vitamina E.

Naučnicisa Univerziteta u Konetiketu otkrili su da orašasti plodovi smanjuju rizik za razvoj raka debelog crijeva, prenosi portal 'Medical News Today'.

Do zaključka su došli u studiji na miševima kojima su u prehranu uvrstili orašaste plodove. Miševi su od sedam do deset posto ukupnog unosa kalorija dobijali od takvih plodova i kao rezultat je zabilježena manja pojava raka debelog crijeva.

Od sedam do deset posto ukupnog unosa kalorija ekvivalent je konzumaciji tridesetak grama orašastih plodova na dan u ljudskoj prehrani.

“Naši rezultati po prvi put pokazuju da konzumacija orašastih plodova može reducirati pojavu raka debelog crijeva”, rekao je vodeći autor Danijel Rosenberg.

“Sve je više dokaza da orašasti plodovi nude niz korisnih stvari za ljudsko zdravlje, a naša studija pokazuje da djeluju i kao probiotik za zdravlje debelog crijeva”, dodao je, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.